"България хелимед сървис" беше обявено в ликвидация от служебния кабинет, което беше създадено да бъде авиационния оператор, който да извършва спешна медицинска помощ по въздуха по българско и европейско законодателство. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Преминахме отново към този вариант, защото проектът за спешна медицинска помощ е изцяло финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), където ясно са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които да бъдат спазени. Не бива да търсим начин да вменим тази дейност като второстепенна, заяви министърът.

Спешна помощ по въздух – при инцидент хеликоптери от 2 бази ще могат да стигат за 20 минути

"Ясно е, че създавайки отново "България хелимед сървис" се делегират правата по функционирането на спешната медицинска помощ ясно и категорично, което услеснява модела за финансиране и издържане на цялата система в България. Процесът е в доста напреднала фаза, в последната седмица са определени оперативните бази, където ще са хеликоптерите. Създадена е и организация с болниците, където ще бъдат изграждани хеликоптерните площадки", посочи още той.