Транспортният министър Георги Гвоздейков се похвали, че процесът за спешна помощ по въздуха вече е "отпушен". 

"Процесът беше доста затлачен и дадохме възможност на Министерство на здравеопазването да започнат усилено да работят по стартиране на процедурата за обществена поръчка за изграждане на оперативните бази. Министерството на транспорта предостави 3 терена  - на Летище София, на Летище Пловдив и Летище Търговище в село Буковци, където ще бъдат 3 от оперативните бази. Четвъртата база ще бъде на Летище Сливен, петата - Летище Долна Митрополия и шестата на Летище Габровница", посочи Гвоздейков. 

По думите му системата за спешна помощ по въздуха ще бъде изградена въз основа на европейските правила

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по въздух ще достигат за между 20 и 30 минути, с което покриваме изискването за „златния час“ при спасяването на пострадали, каза министърът на транспорта и съобщенията.

Освен това във всяка точка на страната могат да дойдат хеликоптери от две различни бази, така че ако има по-сериозен инцидент и повече ранени, да се покрие по-голям брой пациенти, ако е необходимо. 

Министърът увери, че съгласно първоначално заложените срокове, първият хеликоптер ще бъде у нас през декември и ще се положат усилия да бъде въведен в експлоатация още през януари 2024 г. 

На същата пресконференция темата коментира по-рано и премиерът Николай Денков, според когото предходното служебно правителство е допуснало грешка с решението си бази да бъдат изграждани на територията на лечебни заведения.