"Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа по пътя на най-важната мисия – здравето на българските граждани. Броени дни след отбелязването на Световния ден на спешната медицина – 27 май, имаме повод да се поздравим с още един успех в това толкова комплицирано, толкова коментирано и същевременно недостатъчно оценявано от обществото направление на здравеопазването – спешната медицинска помощ", това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на официалната церемония по връчването на удостоверенията на първите 50 лекари и медицински сестри, преминали успешно първия по рода си в България курс за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.“ На събитието присъства и заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Министър Меджидиев подчерта, че след години на обсъждания от предходни правителства най-после се създава Център за спешна медицинска помощ по въздуха, с цел устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на лица със спешни състояния, при които е наложително транспортиране във възможно най-кратки срокове на големи разстояния. Той допълни, че се обмисля съвсем скоро преминалите курса да бъдат изпратени на петдневно посещение в Центъра за спешна медицинска помощ в Италия, който е един от най-големите в Европа и където на място да се запознаят с възможностите за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

„Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-сетне ще можем да предоставяме навременна помощ, дори и в най-отдалечените места. А България ще има медицински услуги на световно ниво. HEMS, със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще революционализира начина, по който реагираме на спешни медицински случаи“, каза от своя страна вицепремиерът Пеканов.

Той допълни, че по Плана за възстановяване и устойчивост има заложен сериозен финансов ресурс за оказване на медицинска помощ по въздуха, за модернизиране на болнични заведения, на лечебните заведения за педиатрична, онкологична и  психиатрична помощ, за изграждане на центрове за лечение на инсулти, но всичко това трябва да върви с реформи. "Една от тях е за създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицински специалисти в страната, така че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи", каза още Пеканов.

По време на събитието здравният министър припомни, че процедурата по пристигането на първите дава хеликоптера се очаква да приключи към 15 юни.  Пилотите на първите два хеликоптера ще бъдат чужденци, които са изключително квалифицирани кадри . Той поясни още, че базите са готови и че ще има и готови площадки, като целта е да се спази „златният час“ при спешен случай.

В заключение д-р Меджидиев поздрави курсистите за смелостта, с която са се впуснали в една от най-трудните, но и най-хуманните професии като медицината. Той изказа своята благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София и на колегите си от Симулационния център, които са направили възможна реализацията на обученията. „Впечатлен съм от създадената организация и вярвам, че интензивната програма на курса ще подготви изключително компетентни кадри, способни да се справят и в най-трудните ситуации“, коментира министърът.