Държавният авиационен оператор, по-известен като бившият правителствен Авиоотряд 28 ще започне да изпълнява полети с медицински цели. Това съобщи в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

Правителството взе решение да прехвърли осигуряването на полети за медицинска помощ по въздух от търговското дружество "България Хелимед сървисис" към Държавния авиационен оператор, тоест към правителствения авиоотряд. Това решение беше взето след много анализи. При положение че тази дейност касае живота и здравето на гражданите, тя трябва да се извършва от държавна структура, а не от търговско дружество, обясни след заседанието транспортният министър Христо Алексиев на брифинг.

"Нямаме време за експерименти. Не може едно новосъздадено дружество, създадено от нищото, да поеме тези функции, Държавният авиоотряд има изградена структура, сериозни експерти и опит. Това е абсолютен приоритет, затова държавата поема този ангажимент. Тази медицинска помощ ще е достъпна за всеки гражданин и ще е напълно безплатно", коментира още Алексиев.

"Ние искаме да направим така, че да имаме както система ХЕМС, така и спешна въздушна медицинска помощ до средата на тази година", заяви още той.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев обяви, че се е стигнало до решение за закупуване по Плана за възстановяване и устойчивост шест хеликоптера от Италия. Първият се очаква до 15 декември, а другите - през 2025 г.

Транспортираха със „Спартан“ 6-годишно дете в критично състояние

"Днес предстои да разгледаме промени в устройствения правилник на държавния авиационен оператор, с което той ще му се възложи да извършва полети за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", коментира преди началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев.

"Нямаме съмнение, че това е работещо решение в полза на българските граждани", категоричен беше Донев.

Детето, транспортирано със „Спартан“ до Словения, ще бъде лекувано по метод на Нобелови лауреати

През последните месеци за целта активно бе използван военен самолет "Спартан", който многократно превозваше болни, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Последният случай е от вчера, когато екипаж от Военновъздушните сили от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши авиомедицинска евакуация на дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София.