Гражданите ще имат достъп до церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на 22 януари в центъра на София, съобщиха от пресслужбата на Националната служба за охрана (НСО). Церемонията е с начало 11:00 часа на площад "Свети Александър Невски".

За гражданите ще бъде осигурен достъп до събитието след 09:45 часа през три пункта за проверка: при улиците "Шипка" и "Париж"; при ул."Георги С. Раковски" и ул."Оборище"; при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва (СНИМКИ)

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

От 08:00 до 13:00 часа се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на мероприятието, за да се ограничат рисковете за присъстващите от нежелани инциденти.
БТА