/ ThinkStock/Getty Images
Граждани задържаха мъж, влачил куче с колата си по улиците на Пазарджик. Мъжът предизвикал реакцията им, след като в неделя следобед завързал беззащитното четириного и подкарал „Ауди“-то си по ул. „Васил Левски“. Поводът за зверството – животното ухапало негов близък.

Някои от намиращите се наблизо хора го заснели, други се намесили, озаптили развилнелия се „стопанин“ и подали сигнал на 112.

Пет домашни кучета убиха мъж

На място са пристигнали полицаи, които са арестували за 24 часа позволилия си да прояви нечовешка жестокост, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На мястото е направен оглед, образувано е досъдебно производство. Сезирана е и прокуратурата, тъй като деянието е престъпление.

По новия Наказателен кодекс който прояви жестокост към гръбначно животно, убие го или му нанесе тежко или трайно увреждане, може да бъде осъден на лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 2 000 до 5 000 лева.

Собственикът на кучетата, убили човек, е „предупреждаван“ и преди за животните

Междувременно за раненото куче се погрижили зоозащитници. То е настанено в частна ветеринарна амбулатория. При прегледа е установено, че е в много тежко състояние – освен травмите от влаченето има и кърлежова инфекция. Няма гаранции дали ще оцелее.