/ БГНЕС, архив
Опозиция и управляващи в словесен сблъсък за парите на пенсионерите
Депутатите възложиха на социалния министър да внесе до 31 декември промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да се регламентира фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. 

Това стана след разисквания, инициирани от левицата в парламента.

Мнозинството отхвърли предложението за решение на БСП, с което социалистите поискаха министърът да представи цялостна визия в краткосрочен и дългосрочен план за пенсионната политика и реформи в контекста на осигуряване на адекватни доходи за хората в напреднала възраст.

Според социалния министър Деница Сачева в бюджета на ДОО за 2021 г. е предложено решение на въпроси, свързани с подобряване на адекватността на пенсиите и в дългосрочен план. Тя добави, че до края на тази година ще бъдат представени поправки в КСО, регулиращи фазите на изплащане на втората пенсия. 

На този етап не е необходимо да се разработва нова цялостна визия за пенсионна политика и реформи в първия стълб, а трябва да се следва тази, която е приета от 2015 година, каза Сачева.

Средната пенсия става 489 лева от догодина

Тя отново изброи, че от 1 януари минималната пенсия ще стане 300 лева, а средната през следващата година ще бъде 489 лв., което е нарастване с 18%.

Министър Сачева увери, че няма да има ощетяване на пенсионери с предложението действието на параграфа, който дава възможност за избор на методиката за определяне на размера на пенсията (с 3 години до края на 1996 г. или само с дохода след 2000 г.) да е до края на 2021 г., а не до 2023 година. Тя посочи, че по-скоро ще има облагодетелстване на пенсионери от тази промяна, защото данните показват, че за две трети от пенсионерите, упражнили право на пенсия през 2019 година и 2020 година, прилагането на т.нар. нова методика с отпадането на дохода преди 2000 година при определяне на размера на пенсията е по-благоприятна.

По време на разискванията в парламента между управляващи и опозиция се чуха взаимни нападки кой какво е направил за пенсионерите и колко са били пенсиите в предишни мандати.

Георги Гьоков от БСП скочи, че най-големият провал на управляващите е в политиката по доходите.

България си остава с най-нисък жизнен стандарт и равнище на доходите в Европа и след повече от десет години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относително ниски, настоя соцдепутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че с проекта на Закон за Държавното обществено осигуряване през 2021 г. са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. Тя припомни помощта от 50 лв. заради коронакризата, скока на минималната пенсия от 1 януари, както и увеличаването на тавана на максималната пенсия.

Градусът на напрежението в пленарната зала се вдигна след спор между "Обединени патриоти" и БСП. Малкият коалиционен партньор упрекна левицата, че е против вдигането на минималната пенсия.

Дават нов срок за прехвърляне на втората пенсия към НОИ


"С предложенията за промени в Закона за Държавното обществено осигуряване ще бъде "взривен пенсионният модел". С това, което се предлага като увеличение на минималните пенсии, те ще бъдат изравнени със средните по размер, за които хората са направили много по-големи вноски. Така се дава сигнал към младите хора да се осигуряват на минималните доходи", каза Надя Клисурска от левицата.

"Вие сте партия на личните интереси. Вие сте уж най-социалната партия, а сте против 300 лв. минимална пенсия и най-социалния бюджет. Знаем вашите възможности - 3 долара пенсии", обобщи Юлиан Ангелов.

"Моделът на пенсионна реформа, който бе направен от управлението на Костов и който вие защитавате, лиши българските пенсионери, които са работили по времето на комунизма, от това да имат нормални пенсии", настоя депутатът от "Обединени патриоти".

"Когато говорим за нискодоходните групи, отнемайте думата на червената буржоазия, която никога не е изпитвала глад и недоимък", включи се и колегата му Борис Вангелов.

Като причина за тези критики от БСП пък видяха страх у "Обединени патриоти" от загуба на рейтинг.

"Случващото се в залата е театрален спектакъл с лошо качество артисти", определи Весела Лечева от левицата..

"Апокалиптичната картина, която се опитвате да ни начертаете, няма да изтрие от съзнанието на хората нито трите долара пенсия, нито възможностите, които сте имали да подкрепите увеличаването на минималната пенсия до 300 лева, нито възможностите, които сте имали да управлявате и да направите онова, което толкова много желаете да се направи, когато сте в опозиция", коментира и Николай Сираков от ГЕРБ.