/ ThinkStock/Getty Images
Социалният министър Деница Сачева обясни как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“.

"От 1 януари до 30 юни ще има прозорец за всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите партиди в НОИ, ако преценят да го направят. Не насърчаваме всеки да бърза да го прави", каза Сачева и допълни, че всеки може да направи необходимите сметки и изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени кое би било по-изгодно за него.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са осигурявани в два стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 17 000 са тези, на които предстои да се пенсионират през септември, следващата година, посочи тя.

Процентът на редукция на основната пенсия от НОИ за родените след 31 декември 1959 година се очаква да бъде намален до под 10 процента. Това сочат предварителните изчисления на НОИ, каза още социалният министър Деница Сачева.

Министърът обясни, че ще се направи прогресивна скала, в която коефициентът ще бъде от под 10 процента до 24-25 процента през 2037 година, когато ще се изравнят условията за пенсиониране.
БТА