Месец след поредните парламентарни избори изглежда, че българските гласоподаватели ще се запътят към урните още един път за 2024 г.
Точно месец след поредните предсрочни парламентарни избори, Гордиевият възел с политическата криза у нас се задълбочава все повече и изглежда, че избирателите отново трябва да се насочат към урните през есента. Седмица след като депутатите казаха "не" на проектокабинета "Желязков" на ГЕРБ-СДС, вторият мандат изглежда обречен на провал, след като ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП заявиха, че няма да водят разговори с ДПС да го подкрепят.

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че все пак парламентарната група е решила да изпрати писма на всички партии, с изключение на "Възраждане" заради проруските си позиции, за втория мандат. Той посочи, че през медиите се вижда, че не събира подкрепа, но въпреки това даде срок до края на утрешния ден парламентарните групи да се отзоват на разговори.

Депутати от ДПС, подкрепящи Доган, отказаха участие в заседание на парламентарната група

Принципната позиция на "Има такъв народ" също е да не се подкрепя втория мандат на ДПС - но с готовност за експертен кабинет, ако получат третия мандат. На подобна позиция са и от "Възраждане", които бяха още по-конкретни - да се направи експертен кабинет с консенсусна фигура за премиер, който да заобикаля ГЕРБ и ДПС.  На този фон, обаче, е важно да се види и къде ще отидат гласовете на 13-те независими депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие", които гласуваха "против" кабинета "Желязков".

БСП отново повтори, че решението на Националния съвет на левицата е да не подкрепят мандат на ДПС, но изразиха готовност да са медиатори в разговорите между партиите за третия мандат. Временно изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров уточни, че никога не са искали третия мандат, а че ще опитат да посредничат, независимо коя партия получи третия мандат, определян като "кризисен" и дори "надпартиен".

Междувременно, напрежението в ДПС отново тлее, след като 17 депутати, които решиха да не подкрепят кабинета "Желязков" и застанаха в подкрепа на почетния председател Ахмед Доган, не се явиха на заседанието на парламентарната група на ДПС. Пеевски посочи, че те са поканени още от неделя, като подчерта, че избирателите им искат именно да има правителство и да не се ходи на избори.

На фона на това, в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" се заформи различие между отделните партии за това какво да се прави с третия мандат.

От "Продължаваме промяната" затвърдиха позицията си от Националния съвет на партията да останат в опозиция, тъй като, според тях, няма перспектива за проевропейско антикорупционно мнозинство. ДСБ обаче лансираха идеята ПП-ДБ да се опита да вземе третия мандат и да се опитат да съставят техническо правителство с ограничен времеви хоризонт за действие.

"Да, България!" също заседава по темата в понеделник и заяви, че трети мандат може да има само ако има широко мнозинство, което да се обедини около пакет антикорупционни реформи срещу "модела Пеевски". Идеята е да се "тества" дали има мнозинство за консенсус в 50-то Народно събрание около антикорупционни политики и довършване на съдебната реформа.

Пеевски: Каним на разговори за втория мандат всички партии без „Възраждане“

Божидар Божанов ("Да, България!") коментира в понеделник, че малко вероятно е да има такова мнозинство, което да излъчи техническо правителство.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че няма да разговарят с ДПС за втория мандат, нито ще участват в разговорите за третия. Денков допълни, че има очевидно различие в решението на ПП и това на ДСБ по отношение на третия мандат, но ще излязат с общо решение на ниво парламентарна група.

При всички положения, третият мандат би бил невъзможен да осъществяване без гласовете на първата и третата сила в парламента, след като ГЕРБ и ПП затвориха вратата дори към трети мандат. Не е ясно и каква позиция ще заеме ДПС, след като една част от депутатите ѝ гласуваха "против" първия мандат, а днес отказаха участие в заседание на парламентарната група.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня