ГОРД поиска разширено заседание на Консултативния съвет
ГОРД поиска разширено заседание на Консултативния съвет / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

Гражданско Обединение за реална Демокрация (ГОРД) изпрати официално писмо до президента Росен Плевнелиев, в което се иска разширяване на състава на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли 2012 г.

В писмото се казва: „Г-н Президент, във връзка със заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли 2012 г. Гражданско Обединение за Реална Демокрация (ГОРД) настоява заседанието да се проведе в разширен състав с участието и на извънпарламентарно представени партии, предвид промяната в политическата обстановка, изчерпания кредит на обществено доверие, както и необходимостта от широк консенсус за преодоляване дестабилизацията в страната”.

„През последните дни ГОРД многократно заяви позиция и мнение по редица въпроси и те съществено се различават от тези на управляващите и на парламентарно представените партии. Вярвам, че по тези въпроси имаме единомислие с Национален Фронт за Спасение на България, НДСВ и ВМРО-НИЕ и използвам случая с това писмо да се обърна и към председателите им, за да подкрепят предложението на ГОРД за провеждане на разширено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)”, посочват още от движението.

„Вярвам, че България е Вашият приоритет и ще решите надпартийно, както би следвало да действа един президент на демократична република”, пишат още те в писмото си до държавния глава.

Темата, поставена пред съвета, е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции”. По време на заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на Консултативния съвет за национална сигурност.