/ БГНЕС
Увеличават заплатите на полицаи, пожарникари и военни. С колко?
94837
Увеличават заплатите на полицаи, пожарникари и военни. С колко?
  • Увеличават заплатите на полицаи, пожарникари и военни. С колко?
Финансовият министър Владислав Горанов обеща увеличение на заплатите за служителите от всички бюджетни сектори през следващата година и обяви, че средствата за възнаграждения в държавния бюджет ще бъдат вдигнати с 10 процента. 
 
Ръстът на заплатите при полицаи, пожарникари, учители, здравни работници и други служители ще бъде различен, а конкретните стойности ще станат ясни най-рано в средата на месеца, когато проектобюджетът за 2018-та година ще бъде представен на синдикатите и работодателите.
 
Близо 140 млн. лева трябват годишно, за да се увеличат заплатите в МВР с 15%

Разходите за фонд работна заплата в бюджетния сектор ще бъдат увеличени със 700 милиона лева през следващата година, обясни министърът на финансите Владислав Горанов. 
 
Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо, смята той.

Прогноза: Учителската заплата ще е с 30% по-висока от средната през 2021-а

По думите му увеличението на учителските заплати вече дава резултат. Горанов посочи, че химици и биолози напускат институти на Селскостопанската академия, за да влязат в българското училище. Целта е с увеличението на заплатите на учителите най-добрите преподаватели, които могат да бъдат мотивирани от по-високото възнаграждение, да влязат в клас, каза той.

Увеличение на заплатите в армията от 1 януари обеща военният министър

По-високи заплати ще имат също полицаи, пожарникари, военни, както и работещите в останалите обществени сектори. С какъв процент ще се вдигнат възнагражденията на отделните професии, ще бъде обявено най-рано след седмица, когато проектът на бюджета ще бъде внесен за разглеждане от Тристранния съвет.
 
Пожарникар: Носим дрехи втора употреба от цяла Европа (ВИДЕО)

До края на октомври трябва да бъде готов окончателният му проект, който ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.