Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще достигнат до 130% от средната работна заплата за страната. Това заяви днес в Казанлък просветният министър Красимир Вълчев. Той присъства на откриването на реновирания с пари от бюджета Национален център за природоматематически науки, съобщи NOVA.

Учителите с по-високи заплати от 1 септември

„Ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията за 4-годишен период, през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне дори 130% от средната за страната. Това, което можем да кажем е, че с 15-процентното увеличение, което правим от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лв

Всичките 2400 училища у нас ще отворят врати на 15 септември, обяви Вълчев. По думите му има малко училища, в които продължават ремонти, но учебните занятия ще започнат и там.

Министър Красимир Вълчев откри в Казанлък първия у нас Национален център по природоматематически науки. Центърът се намира в Математическата гимназия "Никола Обрешков", втората открита в България през 1971 г. и известна с школата по физика на Теодосий Теодосиев. Нейни възпитаници днес са водещи програмисти и преподаватели.

Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лв.

Националният център ще бъде достъпен и безплатен за ученици от цялата страна. Той ще е модел за привличане на много ученици към природо-математически науки, посочи министър Вълчев.

В изграждането на Центъра са инвестирани един милион и половина лева.
nova.bg