Година и половина условно за бившия зам.-директор на ГДБОП
Година и половина условно за бившия зам.-директор на ГДБОП / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Софийският военноокръжен съд осъди на година и половина условно бившия заместник-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Иван Иванов.

Срещу Иванов бяха повдигнати две обвинения - за превишаване на власт и за съставяне на документ с невярно съдържание.

На 17 март тази година заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов беше задържан, след като депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предаде на прокуратурата доклад, с който става ясно, че Иванов покровителства нерегламентирани дейности на определени фирми. Срещу него са повдигнати и обвинения за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение.

Още преди образуването на досъдебното производство по случая заместник-директорът на ГДБОП е отстранен от длъжност с разпореждане на министъра на вътрешните работи. В края на май Софийска военна прокуратура внася в съда делото срещу Иван Иванов за документни разработки, изнесени от полицията.

След произнасяне на съдебното решение Иван Иванов категорично отказа коментар.

Прокурорът от Софийска военна прокуратура Илиян Георгиев заяви, че трябва първо да се запознае с конкретните мотиви на магистрати, за да реши дали ще обжалва присъдата в 15-дневен срок пред Софийския военно-апелативен съд.