/ БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.
 
Бебе загина в катастрофа, Местан шофирал единия автомобил

На 14 април т.г. под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътно-транспортно произшествие на пътя Кърджали - ГКПП Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.
 
На следващия ден Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетно дете.

Съдът не уважи жалбата на Местан, той ще трябва да плати гаранцията от 10 000 лева

До главния прокурор постъпиха молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването. В отговор Цацаров прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия.
 
Близки на загиналото бебе в катастрофата с Лютви Местан: Не помогна, стоя в колата си половин час

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура Кърджали.