/ БГНЕС, архив
Кърджалийският окръжен съд остави без уважение жалбата на Лютви Местан, с която той поиска да отпадне мярката му за неотклонение гаранция в пари в размер на 10 000 лева, които трябва да бъдат внесени в срок до 25 април, съобщиха от ведомството.

Местан обжалва гаранцията си от 10 000 лв. и забраната да напуска страната

Лютви Местан беше привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост като участник в катастрофата по пътя за Гърция към ГКПП Маказа, при която загина 6-месечно бебе.

Съдът приема, че при вземане на мярката за неотклонение органът на досъдебното производство е взел предвид степента на обществена опасност на деянието, доказателствата срещу обвиняемия, семейното и имущественото му положение, възрастта и др. данни за личността му.

Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Съдът посочва, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на обвиняемия Лютви Местан към разследваното престъпление - той е един от участниците в тежката катастрофа, при която е настъпила смърт на дете. Събрани са доказателства за имущественото състояние на обвиняемия, от които се установява, че той притежава недвижими имоти и спестявания, като взетата мярка за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна.

Близки на загиналото бебе в катастрофата с Лютви Местан: Не помогна, стоя в колата си половин час

Определението на  съда е окончателно.