Главният прокурор Иван Гешев отлага обръщението си към нацията, научи Dariknews.bg от неофициални източници. Първоначално беше обявено, че то ще бъде тази вечер по БНТ, но по-късно стана ясно, че се отлага за следващата седмица, вероятно за четвъртък.

Гешев планира обръщение към нацията

Иван Гешев ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, председателят на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд  и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

На 8 юни Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да гледа по същество предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. След близо 13 часа кадровиците взеха решение заседанието да бъде прекъснато и да продължи на 12 юни сутринта.

Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която използва израза „политически боклук“, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

На 8 юни ВСС изслуша заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също така прекрати процедурата по освобождаване на главния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха.

На следващото заседание на ВСС се очаква да бъде изслушан и заместник главният прокурор Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

Правосъдният министър: Два факта ми направиха силно впечатление на заседанието на ВСС

Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни пред медиите, че във връзка със спазване на правото на защита и изискванията за разумен срок, в който главният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата, е било взето решението следващото заседание по процедурата за отстраняването на Иван Гешев да се проведе в понеделник сутринта.

Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, един от вносителите на предложението за предсрочно освобождаване на Гешев, коментира, че ВСС ще гласува, когато е готов, изяснена е обективната истина и са събрани всички доказателства.