Възможно ли е Иван Гешев да не се раздели веднага с поста си, дори и Висшият съдебен съвет да гласува „за“ прекратяване на мандата му? Експертите са единодушни – в хипотезата, при която ВСС отстрани Гешев, той може да продължи да изпълнява функциите си още дълго. Всичко зависи от това кога президентът ще подпише указ за освобождаването му, който може да бъде подписан веднага или месец по-късно, посочва NOVA.

Причината е, че държавният глава има право на така нареченото „отлагателно вето“. А според специалистите не липсват предпоставки Радев да се възползва от него, като те до голяма степен са свързани с Конституционния съд.

Процедурата по отстраняването на главния прокурор е идентична с тази при неговото назначаване. Според доц. Наталия Киселова това означава, че ако Висшият съдебен съвет прекрати предсрочно мандата на Гешев следват ясно разписани стъпки.

„Висшият съдебен съвет трябва да направи предложение до държавния глава, който със свой указ да освободи, в случая предсрочно, г-н Гешев“, коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Румен Радев обаче няма срок, в който да издаде указ за освобождаването на обвинител номер едно.

„Разбира се, възможно е и президентът да върне предложението за отстраняване за повторно прегласуване, своеобразно отлагателно вето. Ако мнозинството от Висшия съдебен съвет отново предложи, тогава вече държавният глава ще бъде длъжен да издаде указ“, посочва още тя.

Тоест дори Висшият съдебен съвет да гласува „за“ прекратяване мандата на главния прокурор процедурата по отстраняването му може да се проточи с месеци. Според адвокати има значение и с точно колко гласа хипотетично Гешев би бил отстранен.

„По стария закон, който вече е отменен, изискуеми бяха 17 гласа, по новия са 13. Приемайки, че решението се вземе с 13 гласа минимум, но с по-малко от 17, това може да изправи пред опасност стабилността на решението, защото законът именно в тази част е атакуван от главния прокурор пред Конституционния съд“, Емил Георгиев „Правосъдие за всеки”.

Според адвокат Георгиев, в случай че Конституционният съд допусне оспорването на Гешев, държавният глава може да забави подписването на указа за освобождаването му, докато производството не приключи.

„Това е хипотеза. И тя зависи донякъде от това г-н президента дали ще се отнесе… аз го наричам „спортсменски” към този случай и ще даде възможност Конституционния съд да вземе своето решение като не подписва указа или веднага ще подпише този указ“, заяви адвокатът Людмил Рангелов.

Ако все пак указът бъде подписан и мандатът на Гешев прекратен, един от неговите заместници ще трябва да изпълнява задълженията му. Докато не бъде избран нов главен прокурор.

Доц. Наталия Киселова допълни, че изборът на нов главен прокурор трябва да се открие в рамките на пленума на ВСС, като преди гласуване да бъдат представени и изслушани кандидатите.
nova.bg