Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров беше на изслушване във Висшия съдебен съвет, на което той разказа за своя среща с главния прокурор на 14 май, преди пресконференцията от 15 май, на която Иван Гешев използва израза „политически боклук“, заради който във ВСС в момента се води процедура по предсрочно освобождаване за уронване на престижа на съдебната власт.

"Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената", заяви Тодоров.

Гешев обясни, че колегата му може да даде информация във връзка с проведена среща между тях на 14 май, деня преди пресконференцията, "в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен ( от 1 май 2023 г.)“ и след получаването на писмо, при пристигането си в САЩ, което той определя като заплашително.

На пресконференцията от 15 май Иван Гешев съобщи, че пристигайки от САЩ, е бил поканен до 10:00 ч. да си подаде оставката чрез послание, в което се споменава семейството му и че ако не го направи, „някой ще натисне копчето Enter“. Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – „когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

ВСС ще слуша изказването на Гешев от 15 май, за да види какво е било емоционалното му състояние

Ясен Тодоров посочи, че Гешев му е споделил, че почти не е спал от 1 май до 14-ти заради шока от взрива до автомобила му. По думите му, по време на срещата, Гешев се е държал по-различно от обикновено, бил е разпилян и хаотичен.

По думите на Тодоров главният прокурор му е казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата“, както и със семейството му.

Също така, според Тодоров, Гешев му е казал по време на срещата от 14 май, че няма да подава оставка и че иска да спечели време, за да може да свърши работата, за която е избран на поста, а и защото се притеснява от репресивни действия към магистрати, считащи се за близки до него.

Очаква се да бъдат изслушани и заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, както и Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата, която е била заедно с главния прокурор Иван Гешев на командировка в САЩ и е била свидетел на реакцията му, когато е получил писмо на летището в София.
БТА, онлайн заседание ВСС