След 13 часа заседаване около полунощ Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекъсна заседанието си по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи на 12 юни сутринта.

Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която използва израза „политически боклук“, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт. Днес ВСС изслуша заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също така прекрати процедурата по освобождаване на главния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха.

На следващото заседание на ВСС се очаква да бъде изслушан и заместник главният прокурор Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

БТА


В дневния ред на ВСС днес остана второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с нарушаване на Етичния кодекс на магистратите и по-конкретно репликата „ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание". 

Според кадровиците законът не задължава шестимата да оповестяват публично мотивите за решението си. Въпреки това те казаха защо оттеглят предложението. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ. 

Проверката на СГП показала още, че чуждият специалист не е бил на самото местопрестъпление, а заедно със заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров и преводач стоели на около 20-30 м. Периметърът бил ограден със специализирана лента на МВР, а самото място - с бяла линия на асфалта, обясни Гергана Мутафова от ВСС. 

Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов

БТА


Да хвърлят повече светлина за емоционалното състояние на главния прокурор на заседанието на ВСС дойдоха директорът на Националното следствие Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров. Пръв беше изслушан Тодоров. 

Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената, заяви той.

Ясен Тодоров добави, че Гешев му е споделил, че почти не е спал от 1 май заради шока от взрива до автомобила му. По думите му, по време на срещата, Гешев се е държал по-различно от обикновено, бил е разпилян и хаотичен.

По думите на Тодоров главният прокурор му е казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата“, както и със семейството му.

Също така, според Тодоров, Гешев му е казал по време на срещата от 14 май, че няма да подава оставка и че иска да спечели време, за да може да свърши работата, за която е избран на поста, а и защото се притеснява от репресивни действия към магистрати, считащи се за близки до него.

Ясен Тодоров на изслушване във ВСС: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената
 


На 1 май вечерта, след взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, той е изглеждал като човек, преодолял препятствие, обясни  заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

Той обясни, че двамата са се срещнали в кабинета на главния прокурор, според него тогава Гешев е бил „в приповдигнато и добро настроение“. 

Във връзка със събитията на 15 май, Сарафов каза, че сутринта преди пресконференцията е бил извикан на оперативка при главния прокурор, а отношението на Гешев към него е било агресивно и войнствено, като го е накарал да седне „на стола на мъченията“ срещу него. По думите му Гешев е казал тогава, че ще пусне запис, който е направил на члена на ВСС Йордан Стоев, като е уточнил, че има над 150 такива записа с магистрати, политици и членове на ВСС. 

Сарафов посочи, че е слушал записа 3-4 минути, след което е казал, че не желае да слуша повече и си е тръгнал. След това двамата с Гешев не са говорили повече до днес, обясни директорът на НСлС. 

Директорът на НСлС каза още, че след направеното предложение на 12 май от членове на Прокурорската колегия за предсрочното освобождаване на главния прокурор, Иван Гешев му е казал, че ще подаде оставката си и да не се преминава през процедурата.

Гешев не се съгласи с част от сведенията, дадени от Борислав Сарафов, и поиска да бъдат изслушани присъствалите на оперативката на 15 май сутринта ръководители в прокуратурата. Той добави, че вероятно преди пресконференцията е казал на някои свои колеги, че ще си подаде оставката си, дори и на семейството си.

Борислав Сарафов разказа пред ВСС за емоционалното състояние на Гешев след взрива
 


Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Впоследствие Гешев предложи да изслушат другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Преди това обаче кадровиците дебатираха дали да допуснат заместниците му за изслушване и Гешев посочи, че на него му изглежда, че "все едно се върви по някакъв график и той категорично отказва да бъде част от него". Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата.

"Трябваше да пътувам за САЩ, мисля, че беше петък, 5 май. Попадайки на Летище Истанбул констатирах, че съм взел единия си международен дипломатически паспорт, но визата ми за САЩ беше в продупчен друг паспорт, който бях забравил в България. Това наложи да сменя полета си от петък в събота". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието във ВСС, което го изслушва по искане за отстраняването му. По-рано стана ясно, че на 13 май шофьор от прокуратурата му е предал заплашително писмо при връщането на Гешев от САЩ.

"Същото наложи през това време служител на прокуратурата с ключар, понеже нямаше никой от семейството вкъщи, да отиде разбие вратата и да вземе паспорта с визата. Съответно екипът, който се сменяше в Истанбул, дойдоха и ми донесоха паспорта от петък в събота. Но предвид обстоятелството, че като се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата да дойде шофьор на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера вкъщи. Между другото ми изпратиха снимки докато бях в Истанбул как ми разбиват вратата, беше много смешно", добави Гешев.

Главният прокурор каза, че шофьорът е шофьор към ВКС, и тези обстоятелства са обект на изясняване, и той е давал обяснения. "Шофьорът се казва Йордан, а фамилията е възможно да е Йорданов. Сега дали е Йорданов фамилията, вероятно е Йорданов. Предвид това обстоятелство, той ми донесе това писмо, и ми даде обяснение как го е получил", каза Гешев и уточни, че тези обяснения ги е дал в хода на досъдебното производство.

Марчела Панталеева, старши експерт в Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор, също беше изслушана. "От 2 до 6 май придружавах главния прокурор на командировка в Турция, а след това в САЩ. Бих могла да кажа, че както аз, така и моите колеги, имаме преки наблюдения не само върху изявите на Гешев, неговата устойчивост или характер или емоционалност, но също така и върху тази на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и на всички други магистрати. В тази връзка мога да кажа категорично, че разлика в поведението и в спокойствието на Гешев имаше със сигурност. На първо място беше притеснен, може би малко объркан, тъй като ситуацията в България беше доста интензивна през цялото това време.

"Посещението му в Турция беше непосредствено след опита за атентат. В Турция не знаеше какво се случва, напрежението в България беше такова, че се изискваше той да следи кой в какво го обвинява, и наистина той беше неконцентриран в работата, която трябваше да изпълнява в там", добави Панталеева.

"Напрежението в САЩ ескалираше с всеки изминал ден поради многото събития, които се случиха тук по време на посещението в САЩ. Всичко това се наслагваше, и върхова точка беше получаването на писмото на 13 май на аерогарата. Има изключително голяма разлика в неговото поведение и в цялото усещане за неговото присъствие", посочи тя и уточни, че работи малко над три години в комуникационния екип на прокуратурата.

Поради това, че тя е била с Гешев, когато е получил заплашително писмо, тя коментира: "След като съм прочела писмото и го видях скъсано, не знам какво се е случило с него. Не съм го вземала аз, още по-малко да го лепя, съединявам, или каквото и да е било", обясни тя и уточни, че пресконференцията на 15 май е била направена по инициатива на главния прокурор. По думите й шофьорът на прокуратурата, който е предал писмото, го е дал вътре в залата на правителствения терминал. "Нищо не са говорили, подаде му плика и си тръгна от залата", допълни тя. Панталеева първо каза, че Гешев е крещял, като е прочел писмото, но после се поправи и каза, че е "повишил тон".

"В САЩ ни придружи само Владимир Николов", уточни тя и добави, че от САЩ са се върнали само тя и Гешев, а билетът на Николов е бил зa друго време поради създалите се обстоятелства. По думите й те са посрещнати само от кола и служители на НСО.

Панталеева поясни, че решението да прекъсне командировката си е взел лично Гешев.

Константин Костов/БТА, nova.bg