Андрей Гюров
Андрей Гюров / БГНЕС
Беше подготвен евтин сценарий, в който имаше инсинуации за паметни бележки и ангажименти. Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска беше подготвена за този сценарий, но не отговори на нито един от нашите въпроси. Не знаем защо не отговори, къде е имало предателство и подвеждане на хората. Не защото са с гриф „строго секретно“ или реферира към документи, които не са публични. Защо Генчовска е засекретила тези документи, който и да ги е засекретил, да ги разсекрети, нека ги видят всички. Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Генчовска: Петков пое ангажимент пред Вархеи за вдигане на ветото за РСМ


"Какво каза Генчовска – няма решения и действия на премиера, които да извадят преговорния процес от рамките на националната позиция. Не да реферираме скрити салфетки и тоалетни хартии, върху които сме писали някакви тежка. В правомощия на Министерския съвет да води външната политика на България. В преговорите е нормално да се търсят решения за защита на българския национален интерес. Пак по думите на министъра в оставка - имаме сравнително добър резултат, той защитава не само Рамковата позиция, но я надгражда – вписването на българския народ като държавотворен в Конституцията на Република Северна Македония. От една страна имаме внушения, че се подрива националния интерес, и от другата страна – много добри резултати, които очакваме да видим и всъщност действията от последните месеци са дали добри резултати", посочи той.

Кабинетът с решение по темата за Северна Македония

Според Гюров, да приписваме тези резултати само на една група хора и да правим инсинуации как други са се опитвали да провалят тази политика – това е много подвеждащо. "Това се потвърди от пресконференциите, които премиерът Петков даде с Вархеи. Като ще изкарваме факти и говорим принципно за позиции, да кажем, че през 2020 година бившият премиер Бойко Борисов е вдигнал ветото – има такива документи и затова европейските партньори се чудят защо си променяме позицията", изтъкна още Гюров.