/ БТА
Всяко решение, свързано с процеса по присъединяването на Република Северна Македония в ЕС, да минава през българското Народно събрание. Това реши министерският съвет на заседанието си днес.

Премиерът Кирил Петков изчете гласуваното решение в кабинета: "Всяко предложение от страна на ротационното председателство на ЕС от държави членки или ЕК, свързано с одобряване на преговори за членство на РСМ и Албания, направено в рамките на подготовката или при провеждането на заседанието на комитета на постоянните представители, или на съвета общи въпроси, което се отклонява от позицията на Министерския съвет от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на България към ЕС на комисията по външна политика на НС". Представителите на България да не изразяват съгласие с предложенията до обсъжданията им от Народно събрание, се казва още в решението на правителството.

Петков е категоричен, че през цялото време темата за РСМ е била използвана да отвлича общественото внимание.

По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена изцяло от народните представители", подчерта Петков.

По думите дебата за това кой какво може да направи по темата, трябва да приключи.