/ Георги Димитров
„Има такъв народ“ ще поиска закрито заседание на парламента за Република Северна Македония, на което външният министър в оставка Теодора Генчовска да „изнесе информация“ и да представи секретни грами за водени разговори по темата. Това обяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Причината ИТН да настояват за това е, по думите на Йорданов, че „Продължаваме Промяната“ се опитват да изместят фокуса от РСМ.

„В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не разказва какво му е казал Кирил Петков какво мисли да прави“, коментира Йорданов. И попита: "Дали това не е национално предателство? Ако не е, защо ни спират да направим такова скрито заседание?"

Йорданов разказа, че са събрани необходимите по правило 48 подписа за провеждането на закрито заседание тази седмица, но председателят на парламента е отказал това.

Станислав Балабанов покани премиера Кирил Петков в парламента да „се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да потвърди смисъла на тази бележка“. Преди дни депутатът от ИТН изрази твърдение в телевизионно интервю, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист план за вдигането на ветото за РСМ за преговорите за членство в Европейския съюз. След края на пресконференцията пред журналисти Балабанов каза, че ИТН ще проявят държавническо поведение в създалата се ситуация.

По другата тема – за средствата за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, коментар направи вицепрмиерът и ресорен министър в оставка Гроздан Караджов. "Това, че МРРБ е разковничето на оттеглянето на министрите, това е фалшива теза, която се тиражира от министър-председателя, заяви той. "Всичките си действия съм ги съгласувал, както с министър-председателя, така и с финансовия министър и никога, по никакъв повод, не съм влизал в контакти с каквито и да е брокери, комисионери или една фирма и неин представител", заяви Караджов. Той отрече да е "пипал парите на държавата".
БТА