/ Gulliver/Getty Images, архив
Интеграцията на Република Северна Македония в ЕС трябва да бъде устойчив и необратим процес и да се гради на реални резултати в изпълнение на критериите за членство. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавният глава подчерта, че изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи от страна на РСМ, изкореняването на езика на омразата към България и българите и опазването на българското културно-историческо наследство в югозападната ни съседка са необходими стъпки по нейния път към Обединена Европа.

България има три основни приоритета, за да имаме напредък със Северна Македония

България е открита за диалог и очаква конкретни резултати, които няма как да бъдат отчетени в оставащите дни до предстоящото този месец заседание на Европейския съвет, отбеляза още президентът.

Румен Радев оцени високо все по-доброто разбиране на българската позиция в рамките на Европейския съюз и открои необходимостта от изработването на ясни механизми и измерими критерии, които да отчитат реалния напредък на югозападната ни съседка в процеса на европейска интеграция и да отстояват демократичните норми и принципите на ЕС.

Шолц в София: Настоятелно подкрепям за съгласие за преговори с Албания и РСМ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония и с федералния министър по европейските и международните въпроси на Република Австрия Александер Шаленберг.