В първия ден за изплащане се извиха опашки от пенсионери
В първия ден за изплащане се извиха опашки от пенсионери / dariknews.bg
Ден след Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, от БСП призоваха за законодателни промени, с които да подобрят качеството на живот на българските пенсионери. В декларация от парламентарната трибуна социалистът Георги Гьоков настоя за пенсионна реформа и приемане на Закон за възрастните хора. Соцдепутатът очерта и тежкото състояние на най-възрастните в България.

"Към края на 2018 общият брой на хората над 60-годишна възраст е 1 млн. 973 хил. 616, близо 30% от общия брой на населението и по-голямата част живеят в бедност. Това показва нуждата от нови законодателни инициативи за тази уязвима група от населението. Действащите мерки не са достатъчни и не водят до повишаване на качеството на живота им. Съвремието ни налага да обръщаме повече внимание на възрастните хора - демографската криза и ниската раждаемост водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Факт, който навява  обреченост", посочи Георги Гьоков.

По думите му днес българският пенсионер получава за един месец горе-долу, колкото един европейски пенсионер за един ден.

"Парите са недостатъчни за лекарства, битови нужди, дори и за най-лошото медицинско обслужване. Обществото ни ги е обрекло на ранна смърт", продължи социалистът.

"Да направим един електронен данъчен регистър, обединяващ информация за всяко лице какво имущество има, какви доходи има и какви помощи получава. Така ще усъвършенстваме системата за социално подпомагане и да направим нова пенсионна реформа. На първо място - преизчисляване на пенсиите. Да премахнем максималния месечен размер на социално осигурителния доход и максималния размер на пенсията, увеличаване на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията", настоя Гьоков.

Той предложи и да се създаде допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастните хора и за хората с увреждания, както и да се приеме Закон за възрастните хора.

"Трябва да имаме морал да направим тези неща, оправданието, че няма пари, е несъстоятелно пред майките и бащите ни. Старостта е естествена част от живота на човек, нека направим така, че тя да бъде изживяна достойно", заключи Гьоков.