"Ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт". Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев.
 

гешев брифинг
Георги Димитров


"Дадох обяснение за житейска корупция и търговия с влияние, а днес и по сигнал от Борислав Сарафов. Спазвам Конституцията и законите на страната", допълни Гешев. 

По думите му от миналия понеделник е изчаквал поради няколко причини. 

Гешев не се яви в прокуратурата за разпит

"Днес това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричате завладяна държава, а други наричат олигархично политическа мафия и края на тези, които българите наричат "политически боклук", мафия и престъпници. Това са все определения, които дават българските граждани. Аз цитирам думите на българските граждани, които чувам в цялата страна. Правя това за бъдещето на България и бъдещето на нашите деца", каза още Гешев.

"Не трябва да се срамува съдебната власт, а тези, които направиха всичко това. А тези са тези, които българските граждани наричат олигархия. Българската прокуратура е единствената стабилна власт в страната. Българската прокуратура, освен стабилна и единна, продължава да работи единствено в интерес на българските граждани. Във всеки дени колектив има и черни овце. Българската прокуратура може да се гордее", подчерта главния прокурор.

Според него всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някой.

Зарков насрочи изслушване на Гешев и Сарафов във ВСС

"Факт е обединяването на политиците, това говори, че прокуратурата си върши работата единствено и само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е законът Зарков, който беше наречен от лицето Бойко Методиев Борисов – "Крумови закони". За цялата академична общност, за всеки български юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Това предстои да се види от КС. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор. Целта му не е решаване на икономическата и демографска криза, не решаването на проблема с многобройните убити по пътищата, не борба с организираната престъпност, защото те закриха специализираната прокуратурата. Резултатът се вижда по българските улици - бум на наркотиците, катастрофи, връщане в тъмните времена на 90-те години. Гордея се, че съм главен прокурор на България и зад мен стоят моите колеги, които продължават да си вършат работата в полза на народа. Това е дума, която сме забравили, както сме забравили думите – чест и Родина", подчерта Гешев.

Той категорично заяви, че няма да допусне да бъде овладяна българската прокуратура. "За мен думите "чест" и "достойнство" не са и няма да бъдат празни думи", заяви още главният прокурор.

Гешев припомни, че е заявил в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, ние трябва да изпълним международните си ангажименти. "Неслучайно споменавам това, защото зад атентата срещу мен могат да стоят интересите на руската държава. Срещу мен бяха отправени и заплахи от руска хакерска група по-рано", допълни той.

"Обадих се на Сарафов след като той заяви, че ще поиска оставката на Ясен Тодоров. В сряда получих обаждане от моя началник-кабинет, че е внесъл искане за освобождаване на Ясен Тодоров заради медийни изяви, които не са съгласувани. Тези медийни изяви обаче са съгласувани. Разбрах, че част от разговорите са проведени в присъствието на ВПК и те могат да потвърдят, че тези разговори са били изключително добронамерени и не е имало никакви заплахи", обясни Гешев.

"Стигаме до четвъртък и изявлението на Мария Габриел. Обадих се на Десислава Атанасова. Не е влияние да разговаряш с хора, влияние е да се поддадеш на натиск. Знаели са много малко хора, включително Бойко Методиев Борисов. Реших, че трябва да прекъсна участието си в конференцията на Европейската еврейска асоциация. За да спечеля време, трябваше да покажа определени неща. Четвъртък, петък и събота трябваше да убедя моите колеги, че съм готов да подам оставката. Трябваше ми време до понеделник, вие всички видяхте защо. В петък, рано сутринта в САЩ видях, че 6 човека от прокурорската колегия са поискали да бъда освободен пак с мотива "израелски експерт". Изясних темата, защото по това време не съм главен прокурор, защото съм командировка и тези функции се изпълняват от лицето Борислав Боби Сарафов. Това беше опит за овладяване на единствената стабилна власт в държавата – съдебната. Никога не съм мислил да си подавам оставката, заплашен от някакви може би "боклуци", подчерта главният прокурор.

Той заяви, че в събота вечерта е получил заплашително писмо, в което се е казвало, че, ако не си подаде оставката до 10 ч. в понеделник, някой ще натисне копчето Enter.

"Ще си довърша мандата каквото и да ми струва това, искам децата на България да живеят в нормална държава", допълни Гешев.