Председателят на СОС Елен Герджиков
Председателят на СОС Елен Герджиков / БГНЕС, архив
След решението, с което Столичният общински съвет одобри Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район "Младост", той бил този, който може да издава заповеди. Това обясни пред медиите председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков във връзка с твърдението на Десислава Иванчева. Герджиков каза, че след това решение на СОС за Иванчева е оставала само възможността да издава разпореждания, които единствено Клисуров може да претворява в заповеди.
 
Съдът отстрани от длъжност Десислава Иванчева

По-рано днес Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Иванчева по искане на прокуратурата. Иванчева каза пред медиите, че според становище на председателя на СОС тя може да освобождава и назначава зам.-кметовете на района. Елен Герджиков я опроверга.
 
Кметицата на „Младост“ подписвала документи и уволнявала от ареста

"Единственото писмо, което аз изпратих, беше до господин Клисуров - временно изпълняващият длъжността кмет, когато той заяви своето желание да не изпълнява тази длъжност, да подаде оставка. В едно изречение аз го попитах дали госпожа Иванчева като титуляр кмет е запозната с неговото желание и е съгласна по простата причина, че неговата оставка може да бъде приета само и единствено от титуляра. Госпожа Иванчева е интерпретирала това изречение по неин си начин, но в крайна сметка наистина тя е действащ кмет, законно избран", каза Герждиков.
 
На въпрос дали тя може да кадрува в общината, Герджиков каза, че тя може да дава разпореждания, както тя твърди, че ги е направила. Но след решението на Столичния общински съвет, с което за временно изпълняващ длъжността се посочва Клисуров, тези нейни желания могат да бъдат претворени като заповеди от Клисуров. "Тоест уволняването и назначаването е възможно само от господин Клисуров, когото тя посочи за временно изпълняващ за длъжността кмет и Общинският съвет по нейно желание избра", каза Герджиков.
 

Иванчева: Ще ме отстранят нарочно, за да се сложи служебен кмет

"От една страна, тя е разпоредила да бъде освободен господин Русев като зам--кмет, от друга страна, е разпоредила господин Кърджилов да стане такъв, но това може да стане само със заповеди на господин Клисуров, който е действащ кмет към този момент", каза Герджиков и допълни, че тези разпореждания, отправени към временно изпълняващия длъжността, посочен от нея, трябва да бъдат под формата на заповеди. Това не може да направи нито Общинският съвет, нито кметът на Столична община, а само изпълняващият длъжността кмет на район "Младост", категоричен е председателят на СОС.
 
"Трагикомедията, която се разигра в район "Младост" от Иванчева и нейния екип, очевидно продължава и в опитите си тя да се изкара жертва на политически заговор сътворява хаос, който е вреден за района, за проектите, които се осъществяват в район "Младост", каза Герджиков. По думите му, това, което трябва да се случи, е временно изпълняващият длъжността кмет Владимир Клисуров да си влезе във функциите и да изпълни разпорежданията на своя титуляр, ако такава е нейната воля.