/ Фейсбук: ГЕРБ
Ние като опозиция сме длъжни да посочваме грешките на правителството, заявиха от ГЕРБ на брифинг.

За първи път от 2008 г. инфлацията в България е двуцифрена, посочиха от ГЕРБ и отбелязаха, че мерки за инфлацията в момента няма никакви. Инфлацията от 0,5 на сто през март 2021 г. е 7,3 на сто през ноември, от което следва да има двуцифрена инфлация през следващите месеци, каквато не е имало от 2008 г., посочиха от ГЕРБ.

„Мерките по темата инфлация липсват. Ако имаше такива и те бяха работещи, ние първи щяхме да ги похвалим. Няма дори неработещи мерки и това може би е най-притеснителното. За съжаление няма и изглед нещата да се променят”, посочи Димитър Вучев.

"Българите обедняват и бизнесите фалират, искаме спешни и адекватни мерки за овладяване на галопиращата инфлация", заяви Александър Иванов. По думите му премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев е необходимо да дадат отговори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че все още нямаме бюджет, както и План за въстановяване. Аз твърдя, че тези хора след приказките си по нас няма да построят нищо, даже и велоалея няма да направят, каза Борисов.

"Шах може да играе всеки, други коне яздят. Днешната ни пресконференция беше продиктувана от един анализ във вестник. На базата на него излязоха всички тези числа, времето на пиара отдавна мина, близо година те са управляващи и не може докато бяха министри да не виждат тези числа. 9 милиарда за декември и това да остане скрито от медиите, да не се говори за 9 милиарда рекордни разходи. Това каза още Борисов.



Лидерът на ГЕРБ коментира и договорите за азербайджански газ. "Поколения политици от президента Първанов са водили с азерите добросъседска икономическа политика. Помните, когато с Алиев откривахме заедно европейските игри в Баку.

2015-та подписахме, че може и на друга точка да взимаме азерски газ, за да може той да влиза в България. Нали всички говорихме за прозрачност и че нищо няма да се крие от обществото. Съветвам премиера Кирил Петков да ангажира ДАНС и да намери кой изтече договора с азерите, защото те ще пострадат от това, а също и ние. Ако не се намери виновник съмненията са, че се прави умишлено", категоричен бе той.

Делян Добрев също заподозря умишлено действие, което да застраши отношенията ни с Азербайджан. "Нашата цена е по-добра от цената на останалите страни, затова е клаузата за конфиденциалност, изтичането на този договор не е детска игра. 8 години не изтече никъде, а веднага след идването на новото правителство това се случи. Това застрашава нашата енергийна диверсификация и отношенията ни с Азербайджан", каза още Делян Добрев.

Ние както виждате не говорим "оставка", а им казваме "оправете го". Спрете инфлацията, спрете схемите. Тези огромни пари отиват в много малък брой хора, става въпрос за милиарди. Ако с тези темпове се харчат парите, ние като опозиция сме длъжни да ги предупредим. Нека видим какво ще направят със здравната криза, аз съм против насилието, всеки трябва сам да избере, а държавата да наложи правила, а не да си играят на зелени сертификати", каза още Борисов.
БГНЕС, БТА