/ Георги Димитров
Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС прочете декларация от името на групата в началото на днешната есенна сесия на законодателния орган. 

"Преди 3 месеца с избора на редовно правителство беше направена първата крачка към преодоляването на тежката политическа криза, в която българското общество затъваше от пролетта на 2021 година", заяви тя.

Новият политически сезон е открит - какви са очакванията на депутатите (ОБЗОР)

"ПГ на ГЕРБ – СДС подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Напомняме, че правителството се излъчи с втория проучвателен мандат и е доминирано от втората политическа сила в парламента, въпреки резултатите от изборите, които излъчиха за победител ГЕРБ – СДС. Водени от съзнанието, че общественото доверие се дава, за да се инвестира в напредъка и развитието на държавата и обществото, ние поставихме тяснопартийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес България да има редовно правителство. Ангажиментът, който бяхме поели преди изборите пред нашите избиратели, беше свързан с това да възстановим политическата стабилност, да спрем войната между институциите, да осигурим ритмично и адекватно функциониране на администрацията и да изведем България от международната изолация. Виждането, че българското общество се нуждае от единство и обща посока, което изповядваме и до днес, беше в основата на това наше решение", съобщават от ГЕРБ-СДС.

"Не сме забравили своите ангажименти пред българските избиратели и осъзнаваме, че първото условие за тяхното осъществяване е наличието на редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, в което участва ГЕРБ – СДС. Това обаче не е единственото условие за осъществяването на нашите намерения в тяхната цялост. За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия на парламента трябва да бъдат приети редица законопроекти, които да наваксат изоставането по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в КПКОНПИ, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа", допълват от парламентарната група.

Подобни политически действия не би трябвало да имат конюнктурен характер, според ГЕРБ-СДС. Те трябва да бъдат обмислени от гледна точка на бъдещето и неговите предизвикателства, а не от гледна точка на злободневните политически сблъсъци. Това е възможност не само за представяне на различните идеи, но и за по-широк разговор, който излиза от рамките на политическата система и включва в себе си представители на професионалните и академичните среди. Такъв тип разговор трябва да се води добронамерено и концентрирано, а не да се разпилява между фикции, фиксации и тяснопартийни сметки, заявяват от ГЕРБ-СДС.

"Наред с това ние не бива да забравяме да отговорим и на предизвикателствата на настоящето, които са свързани с конкретните необходимости на българското общество. В рамките на тази сесия ние ще отчетем изпълнението на бюджета за 2023 година и ще приемем бюджет за 2024 година. Едно от основните ни политически намерения е да осигурим предвидимост и спокойствие за гражданите и бизнеса. За целта, още с бюджета за следващата година трябва да бъде спряна порочната практика за приемамане на бюджетни актуализации през няколко месеца, която беше водеща през последните две години. Стабилността и ефективността на дейностите, които извършват гражданите, общините, бизнеса и държавната администрация може да бъде гарантирана само с реалистичен и добре разчетен бюджет, който отговаря на предизвикателствата на действителността и балансира между социалните разходи и развитието на обществото", се казва още в декларацията.

"Още с избора на настоящото редовно правителство ПГ на ГЕРБ - СДС показахме ясно, че за нас властта не е самоцел, а средство за решаване на конкретни проблеми на българските граждани. Подчертавам, че не кадровите назначения на базата на партийната им принадлежност са в основата на избора ни да подкрепим правителството. Вярвам, че тази тема не би трябвало да бъде и основен фокус на настоящото управление. Това, че сме поставили на заден план тяснопартийния си интерес, не означава, че сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството, на определени негови министри и на партиите, които са ги излъчили. Напротив, точно защото ние самите сме оставили на заден план тяснопартийния интерес, имаме правото и задължението да изискваме от останалите партии в управляващото мнозинство да правят същото. И занапред ще настояваме партийната принадлежност да не бъде единствен критерий за кадровите решения. Всеки български гражданин може да заеме отговорен пост, стига да бъде достатъчно подготвен и компетентен за него. През последните години бяха направени достатъчно неуспешни експерименти в тази посока, за да можем да си позволим да правим още такива", допълват от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Мотивацията ни да участваме в настоящото мнозинство не е свързана нито с чувство на реваншизъм, нито с желание за конфронтация с политическите опоненти от позицията на властта. Точно обратното – една от нашите най-важни цели е българското общество да преодолее разделителните линии, които отнемат голяма част от енергията му и час по-скоро обществените усилия да се насочат в посока на осъществяването на позитивен дневен ред.

За тази цел, всички ние сме длъжни не само да сме в състояние да чуем различната гледна точка, но и да се опитаме да разберем и приемем мотивациите за нейното съществуване. Подобен подход изисква повече смирение и скромност и по-малко арогантност и чувство за непогрешимост. Вярваме, че нашите критики по отношение на част от решенията на правителството, ще ограничат риска от самозабравяне на изпълнителната власт, който съществува във всеки момент на всяко управление. От тази гледна точка, нашият мащабен компромис, за който говорих в началото на днешната декларация, не е проява на слабост, а е проява на сила. Убедени сме, че този факт ще става все по-видим за все по-голям кръг от хора в перспектива. Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство ни задължава да бъдем, както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт. Вярваме, че този наш подход ще бъде полезен най-вече за държавата и за обществото.