Новият политически сезон официално е открит. Председателят на парламента Росен Желязков обяви началото на заседанието, а в залата се регистрираха 188 народни представители, които заедно в новата пленарна зала „Св. София“ изслушаха химните на България и на ЕС. 

Депутатите са на различни полюси и очакванията им за новата пленарна сесия на 49-ото НС са различни. Едни са песимисти, други оптимисти, а трети реалисти. 

Най-важното е бюджетът да се подготви, заяви премиерът Николай Денков на влизане в сградата на бившия Партиен дом за откриването на есенната сесия на Народното събрание.  

Премиерът Денков в първия работен ден на НС: Най-важното е бюджетът да се подготви

След приоритетните закони Денков посочи тези за Шенген и еврозоната. "Приемаме ги, за да си оправим живота в България, така че това е целта на тези закони", допълни премиерът.

БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с първи коментар за очакванията за новия политически сезон на парламента в кулоарите на бившия Партиен дом, която ще е новата стара сграда за депутатите. 

Борисов: Ние не сме се събрали, защото се харесваме и обичаме, а за да свършим работа

"Ние не сме се събрали, защото се харесваме и обичаме, а за да свършим работа и 5-6 важни неща, засега те вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което ще задържи правителството заедно, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в първия ден на новия политически сезон. 

БТА

„Основната ни цел остава свалянето на това правителство и предсрочни парламентарни избори”. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов в първия ден на парламента. 

Костадинов: Основната ни цел остава свалянето на това правителство и предсрочни избори (ВИДЕО)

„Всичко, което чухме в записа на Кирил Петков и Асен Василев се случва – чистка в МВР, подготвят се нови хора за членове на службите, съгласувани от посолството и одобрени от посолствата”, каза Костадинов.

БТА

В следващия месец, месец и половина може да очакваме оставката на правителството, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Тошко Йорданов: Очакваме оставката на правителството

Управляващото мнозинство не върши работа. Какво може да очакваме - най-вероятно същите глупости, които направихме в месеците, в които работихме. Всичките приети закони подлежат на поправка. Депутатите трябва да правят качествени закони, а те видимо не правят, добави Йорданов.

БТА

“Единственото нещо, което се прави, след като правителството се сформира, са скандали за назначения, за кадрови решения и няма нито едно предложение по проблемите на гражданите, а именно сигурността, доходите, инфлацията”. Това заяви Георги Свиленски от БСП в първия ден от втората пленарна сесия на депутатите.

Свиленски: След като правителството се сформира има само скандали за назначения

Свиленски подчерта, че именно тези проблеми ще настояват да бъдат решени.

На въпрос какъв ще бъде първият законопроект, който ще внесе БСП, Свиленски подчерта, че има няколко, отнасящи се за Кодекса на труда и социалното осигуряване.

БГНЕС

„На България й е нужно редовно правителство. Според мен няма друга алтернатива. Политическото противопоставяне седи на дневен ред. Редовното правителство не бива да бъде поставяно на карта“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Все още не сме подписали споразумението за механизма, по който ще се вземат решенията. Това ще се прави в спешен порядък. Ваканцията бе причината това да не стане, добави Атанасова. Премахване на комунистическите символи и паметници е заявка, зад която ГЕРБ седи.

БГНЕС

Очакваме да бъде премахнат Паметникът на съветската армия, а председателят на парламента да премахне всички комунистически символи от сградата на Народното събрание“, добави Атанасова. 

Първата ни задача е да приемем законодателния пакет, свързан с Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза за БТА народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков преди началото на есенната сесия на 49-ото Народно събрание. 

„Най-важните законопроекти, по които сроковете ни притискат и ние сме ужасно закъснели, са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Заради спиралата от предсрочни избори и служебни кабинети, България изостана с усвояването на средствата по плана“, посочи той. 

Според народния представител друг приоритет в работата на управляващото мнозинство трябва да бъде и антикорупционното законодателство. 

Божанков
БТА

„Оттам нататък имаме много важен антикорупционен закон. Със сигурност няма да е лесно да сформираме мнозинства, но е належащо. Борбата с корупцията е елемент и важен фактор за приемането ни в Шенгенското пространство. Въпреки сложната конфигурация, аз смятам, че ще има воля в Народното събрание в един стегнат порядък да разгледа тези закони“, коментира още Явор Божанков. 

"Първата и най-важна тема за нас е въпросът за войната и мира. България все по-дълбоко нагазва в този конфликт. Министърът на отбраната по-често е бил в Киев за среща със своя колега от Украйна, отколкото в българския парламент".

Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин.

"Вторият важен момент е началото на подготовката на бюджета за следващата година и темата за Конституцията. Няма да участваме в предстоящите дискусии, но ще направим всичко възможно тези предложения да не станат факт", допълни той. 
"Безвремие и безхаберие" очаква от новия политически сезон независимият народен представител Радостин Василев. Това коментира той пред журналисти преди начало на новата пленарна сесия, която ще започне в сградата на бившия Партиен дом.

"Очаквам да продължи това, което виждахме в предишната сесия – безвремие, безхаберие и хора, които не знаят, защо са избрани в Народното събрание", коментира Василев за предстоящия политически сезон.

БТА

Радостин Василев очаква безвремие и безхаберие от новия политически сезон

Очаквам да видя днес премиера и вицепремиера, за да ги попитам някои актуални въпроси, каза той.

Относно преместването, Василев заяви, че не е доволен от това решение. "Това е символ на комунизма. Освен това тази зала е символ на корупцията на ГЕРБ, тъй като е ремонтирана за много повече пари отколкото е реалният ремонт", каза той. Смятам, че не е правилно нашето преместване тук, добави Василев. 

"Това управление е най-нестабилната сглобка в света на политическото инженерство". Това заяви депутатът Филип Станев от ИТН.

"Те са амбицирани да управляват 4 години, а истината е, че с действията си в политически план, правят всичко възможно да помакажат на българските граждани, че тази сглобка ще рухне съвсем скоро", каза той. 

Според депутата от ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Даниел Лорер ще има правителство, докато тези, които подкрепят управлението, смятат, че въпросите с Шенген, бюджета и конституционната реформа са важни за българите. Това коментира той пред журналисти в отговор на въпрос кой е най-големият риск пред "(не)коалицията".

Коментарът си Лорер направи след началото на новата пленарна сесия в сградата на бившия Партиен дом. 

"Докато тези, които подкрепят управлението, считат че да има бюджет за страната за догодина е важно за българските граждани, докато считат, че е важно да можем да пътуваме свободно из Европа и да приемем всичко необходимо за Шенген, за да възстановим доверието на Европа към нас, докато считат че е важно да влезем в еврозоната, за да не се случват повече катаклизми като КТБ и да фалират банки, ще има парламент, и ще има правителство, независимо от дрязгите и летните закачки между лидерите – кой кого е назначил и защо", каза Лорер. 

Депутатът коментира, че е необходима правосъдна реформа, за да нямаме "Божковци" по света и прокуратурата най-накрая да работи. Тази конституционна реформа трябва да се случи, докато участниците в управлението смятат, че това е важно, ще има правителство, добави той. 
NOVA/БТА/БГНЕС