ГЕРБ обмисля вот на недоверие към кабинета
ГЕРБ обмисля вот на недоверие към кабинета / снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди още на първото си заседание следващата седмица вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Това съобщиха на пресконференция днес депутатите от ГЕРБ Лиляна Павлова и Александър Ненков. Те отново повториха, че трябва да има предсрочни избори.

Павлова каза, че има усещане, че протестите ще се усилят. „Озадачен съм от дебелокожието на управляващите, които непрекъснато говорят за прозрачност, а всъщност превърнаха парламента в най-скъпо струващия затвор”, коментира Александър Ненков. Той призова управляващите „да не се правят, че работят в името на народа”, а да си подадат оставката, да се направи нов Изборен кодекс или да се действа по сегашния и да се отиде на избори.

От ГЕРБ заявиха, че ще влязат в пленарната зала и ще участват в заседанията на парламентарните комисии, но ще настояват - като най-голяма парламентарна група - да имат участие в ръководството на поне една трета от комисиите. „Ще бъдем активна и конструктивна опозиция”, декларира Павлова. Тя посочи, че ГЕРБ вече са внесли проектопромени в някои закони, сред които законите за държавната и за общинската собственост.

Павлова изрази притеснение от назначаването на нов председател на Агенцията „Пътна инфраструктура”, допълва БТА. По думите й инж.Стефан Чайков е професионалист, но проверка в Търговския регистър показала, че е акционер в 12 фирми. Павлова припомни, че това е нарушение на Закона за пътищата, където има изрично изискване председателят и членовете на Управителния съвет на агенцията да нямат такова участие. Според нея това е нарушение и на Закона за конфликт на интереси. Павлова се опасява, че се повтаря ситуацията „батко и братко” и може да има проблем с европейските средства за България.