Депутатът от ГЕРБ Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков / БГНЕС, архив
Не знаете какво да направите, въртите се в кръг, правите топки от кал, хвърляте ги в най-различни посоки и очаквате тази конструкция да доведе до успех - няма успех с такава конструкция. Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на групата по повод изнесената от Елена Йончева от БСП информация за нередности в Министерството на културата.
 
През последните дни БСП води компроматна атака, смята Биков и припомни, че никой не е спечелил от черни кампании. Дълбаете пропаст на разделението в българското общество и сеете омраза, обърна се той към левицата и предупреди, че в тази пропаст ще паднат първо от БСП, защото са най-близо до нея. Това, което правите, е да превърнете собствената си партия в пощенска кутия, сайт за фалшиви новини, който се държи от офшорна компания, коментира Биков. Според него вчера под формата на "журналистическо разследване" в публичното пространство е бил представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент, "организирана престъпна група за изнудване на хора от различни държавни институции".
 
Елена Йончева не е журналист, тя е политик, тя е депутат, посочи Биков. Според него няма и "журналистическо разследване", защото от БСП дори не са проверили, че Министерството на културата е завело дело по казуса. Този компромат не се различава много от останалите атаки, които проведохте през г-жа Йончева, която не знам с какъв акъл ви се връзва да я употребявате по този начин, коментира Биков. Той попита кога Йончева е открила, че в България има корупция. "Не съм я видял с това ярко перо да громи правителство - на тройната коалиция, на ГЕРБ, на Орешарски", коментира той. Разследващият журналист има труден достъп до определена информация, а депутатът има пълен достъп до класифицирана информация, посочи той. Затова казваме, че Елена Йончева не е журналист и етикетът "журналист" върху нея вреди на цялата журналистическа професия. Журналистът не стои на банките в парламента, той стои извън парламента и го наблюдава, отбеляза той.
 
По думите на Биков ГЕРБ няма да се поддаде на рекет. От партията не приемат морализаторския тон на лидера на БСП Корнелия Нинова, докато тя не отговори на въпросите за собственото си минало.
БТА