/ БГНЕС
„Равносметката е много проста. За тази година и няколко месеца всичко спря, но за сметка на това ни се обясняваха много измами и лъжи”. Това заяви Александър Ненков, депутат от ГЕРБ пред медиите в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Ненков коментира доклада, който Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” и председател на регионалната парламентарна комисия, е опитвал да приеме и го определи като корупция.

„От доклада, който Ананиев се опитва да приеме, става ясно, че за едни фирми могат да се платят едни пари, а за други не. Това си е проба корупция. Държавата се превърна в едно гробище. Те за година и половина не можаха да осъществят една обществена поръчка”, каза той.

Ананиев: Пътният бранш спря протестите, след като ги призовах да се преместят пред ГЕРБ и ДПС

Той заяви, че за последните няколко месеца досегашното правителство не е успяло да се справи с проблемите в пътния сектор.

„Истината е, че просто наистина няма полезен ход оттук нататък. Нито се разплатиха с фирмите, нито сключиха обществен договор. Не успяха да докажат лъжите си, които говорят няколко месеца. Тези хора имат наглостта в последния ден на НС да се направят на загрижени хора как да се поддържа пътната инфраструктура. Къде спахте 7 месеца”, попита той.

Николай Нанков, депутат от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие, също се обърна към представителите на медиите в парламента и обвини досегашното правителство за множеството проблеми, които са създали в пътния сектор.

„Последните месеци, последната година и половина създадоха такива проблеми и такава невъобразима каша в пътния сектор. Изправени сме дотук да нямаме нито разплащане на фирмите, нито поддръжка на пътищата”, заяви той.

Той критикуваше регионалната комисия и предприетите от нея действия.

„Три пъти свикване на регионалната комисия от нейния председател за решаване на проблемите. На първо място, извънредната комисия, която беше насрочена за сряда щеше да разглежда и евентуално приеме становище по доклад, който не съществува. Има едни хвърчащи листа, които не са удостоверени с подписите на всички членове на междуведомствената работна комисия от МРРБ и министерство на финансите”, заяви той.

Той заяви, че ГЕРБ-СДС имат категорична позиция и обясни, че са предприели мерки.

„Нашата позиция е категорична, това решение е противозаконно. Затова ние обжалвахме решението на КС. Има насрочено дело, това е първата стъпка, това е третия сигнал, които подадохме”, каза той.

Нанков добави, че за българските граждани е видимо, че пътищата се рушат. Потърпевши са българските граждани”, заяви той.

Припомняме, че Настимир Ананиев обвини в тежко политическо лицемерие двете опозиционни партии - ГЕРБ и ДПС, както и Камарата на пътищарите.

„Опитахме да направим всичко възможно, но без желание от другите политически сили, това нямам как да стане“, допълни той.

Ананиев обясни пред медиите в кулоарите на НС, че има публична справка на ДАНС, която описва всички събития и фактология и много ясно заявява, че "ако не се удълж срокът, има риск за самия сектор и това, което се случва в пътния бранш". 
БГНЕС