Генджев окупира мюфтийството с охрана, вътре готови да пазят сградата и през нощта
Генджев окупира мюфтийството с охрана, вътре готови да пазят сградата и през нощта / снимка: Sofia Photo Agency
Генджев окупира мюфтийството с охрана, вътре готови да пазят сградата и през нощта
32259
Генджев окупира мюфтийството с охрана, вътре готови да пазят сградата и през нощта
  • Генджев окупира мюфтийството с охрана, вътре готови да пазят сградата и през нощта

От ранния следобед Главното мюфтийство в София е оградено от охрана, изпратена от Недим Генджев, която не допуска служители на вероизповеданието да влизат в сградата.

Седмица преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам върховете на вероизповеданието все още са в спор за това кой е легитимният представител на религиозната общност, след като Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев на поста, но районните мюфтии отказват да признаят това решение и настояват за регистрация на избрания миналата година за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. През последните няколко месеца те организираха подписки и протести срещу „опита да им бъде наложен Генджев".

Пред Дарик от мюфтийството бяха категорични, че няма да напуснат сградата, дори и ако трябва да нощуват в нея. Генджев пък заяви, че е чакал достатъчно след обявеното съдебно решение и е категоричен, че трябва да получи достъп до сградата.

Охраната допусна представител на Дарик до намиращите се в сградата служители на вероизповеданието. Правният съветник на Главно мюфтийство Асан Имамов обясни, че около 14 часа е била разположена охраната около сградата. „Те използваха това, че повечето служители, които са мъже, бяха на обедна молитва. Спряха да пускат служителите да влизат вътре - казаха, че имат нареждане от Недим Генджев. Аз им казах, че няма как това нареждане да породи някакъв правен ефект, защото към момента изповеданието се представлява от Мустафа Алиш Хаджи на база на последната национална конференция от 2009 г.", разказа Имамов.

„Казах им вземете си прокурорско постановление или изпълнителен лист и влезте по установения ред - нямаха нито постановление, нито изпълнителен лист, просто застанаха пред вратата и казаха, че няма да ни пускат", обясни още правният съветник на мюфтийството. Около 20-тина служители са останали навън и не са получили достъп да сградата. „Виждате - заключили сме се, защото нямаме друг избор, под обсада сме, но трябва да го пазим това нещо, поверено ни е", каза Асан Имамов. „Ако трябва няма да излизаме оттук, ако трябва ще спим тук, но няма да допуснем да влязат да опустошат всичко, както се е случвало, няма как да позволим това", допълни той.

Недим Генджев потвърди пред Дарик, че той е изпратил охраната. Генджев заяви, че от 31 май той е законен председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. „В тази сграда се помещават хора, които нямат нищо общо с мюсюлманското вероизповедание, аз докога да ги чакам?! Пуснахме нотариални покани, уведомления - в края на краищата трябва да се работи. Някакви там са окупирали сградата и играят ролята на Главно мюфтийство", каза Генджев. „Колко месеца още трябва да чакам? Това чакане четири месеца е точно спазване на закона", каза още той. 

Запитан докога ще стои охраната пред сградата, Недим Генджев заяви: „Ще стои докато те напуснат сградата и влязат законните служители на главно мюфтийство".

Събитията пред Главното мюфтийство идват ден след като като двете спорещи страни в лицето на Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи имаха среща с премиера Бойко Борисов. На нея министър-председателят ги призова да намерят по-бързо решение на дългогодишния спор във вероизповеданието и изрази надеждата „двете страни да направят своите отстъпки в името на едно бъдещо обединение".