Ген. Стойков: Дисциплината в мисиите зад граница не е на ниво
Ген. Стойков: Дисциплината в мисиите зад граница не е на ниво / netinfo

Дисциплината в задграничните контингенти не е на необходимото ниво, обяви началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков по време на видеовръзка с командирите на армейските ни мисии в чужбина, в която участва и военният министър Веселин Близнаков.

Ставало дума за работата с техниката, ползването на личното оръжие, на лични камери и спазването на униформата. Ръководствата на Генералния щаб и Съвместното оперативно командване вече предприемали мерки за затягането на реда и дисциплината в контингентите. Този въпрос щял да бъде основен и по време на Годишният сбор на началника на Генералния щаб през следващия месец.

По всички седем инцидента през последните месеци са извършени служебни проверки. На 5 ноември старши сержант Пламен Герганов, сержант Росен Маринов, младши сержант Хубен Колев и редниците Мирослав Митев и Стоян Русев бяха върнати в България, след проверката потвърди, че петимата са въртели далавера с цигари от безмитния магазин в база „Бутмир” в Босна и Херцеговина.

Двама редници автоматчици бяха отзовани от мисията ни в Кандахар заради намерени кадри във фотоапарата им и в паметта на компютъра, на които се виждат секретни обекти – полосата на летището, сгради и вишки. Малко по-късно български военен простреля по невнимание с пистолет „Макаров” френски колега.