Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?
Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората? / БГНЕС, архив
Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?
91096
Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?
  • Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?

Всеки трети българин смята кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева за обаятелна личност, а всеки пети казва, че тя ще бъде самостоятелна като държавен глава. Това сочи проучване на Галъп, проведено в последните дни, като процентите за председателя на Народното събрание са съответно 34 и 18. В същото време опонентът й генерал Румен Радев е посочен за обаятелен от 65 процента, а за самостоятелен от точно половината или 50% от анкетираните.

Окончателно: Радев - 25,44%, Цачева-21,96% на първия тур

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е определена за „честен човек" от 52% от запитаните, сочи проучването, докато Румен Радев събира 70 на сто. Хората, които намират в Цачева качества на сериозен лидер и тези, които не успяват, са по равно.

Дали Цачева би помогнала да сме в подчинена позиция спрямо големите европейски държави отново разделя хората и половината смятат, че това ще се случи.

АНКЕТА: Кого ще подкрепите на балотажа?

Кандидатът на ГЕРБ успява да спечели доверието на 23% от анкетираните, че би се справила, ако бежанската криза се задълбочи или отношенията ни с Турция се изострят. На същия въпрос утвърдително за генерал Радев отговарят всеки 59 от 100 запитани.

За кого гласуваха българите в различните райони на страната

Проучването на Галъп не потвърждава тезата, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. На практика се регистрира точно обратното - близо милион и двеста хиляди са участвали на първия тур.

Изследването дава данни към настоящия момент и е трудно да се отчете ефектът от квадратчето „Не подкрепям никого". Но може да се прогнозира, че към момента 9% ще отбележат, при което за Радев ще останат получи 51%, а за Цачева - 40 на сто. Като цяло се отчита увеличаване на разликата в подкрепата на двамата кандидати в сравнение с 6 ноември, като в проценти тя е 55 на 45 в полза на Радев.