Фондът за лечение на деца в чужбина отказа помощ, десетки излязоха на протест
Фондът за лечение на деца в чужбина отказа помощ, десетки излязоха на протест / снимка: БГНЕС, архив
Фондът за лечение на деца в чужбина отказа помощ, десетки излязоха на протест
67486
Фондът за лечение на деца в чужбина отказа помощ, десетки излязоха на протест
  • Фондът за лечение на деца в чужбина отказа помощ, десетки излязоха на протест

Десетки се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването в подкрепа на 2-годишно момиченце, което се бори с тежко онкологично заболяване. Стефани Станимирова е претърпяла сложна операция за отстраняване на тумор от гръбначния мозък, извършена в Турция.

Преди дни детето, заедно с двама си родители, се завръща в България и трябва да се подложи на продължителна химиотерапия. Семейството не разполага с необходимите средства за лечението на дъщеря си и по тази причина търси помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина. От там обаче получават отказ.

След третата извършена операция лекарите на 2-годишната Стефи не дават шанс на родителите, че дъщеря им ще оцелее. Фондът за лечение на деца обаче отпуска пари за операция в Турция. Тя се оказва успешна, но специалисти предписват продължителен и скъп курс от химиотерапия. Родителите на малката Стефи не разполагат с нужните пари. За да помогнат в набирането на средствата тази сутрин пред здравното министерство приятели и роднини на хора с онкологични заболявания се събраха на протест в подкрепа на семейството на Стефи.

Бистра Борисова е една от майките, преборили дългия път след диагнозата „рак”. „Тук сме, за да помолим държавата, фонда и жителите на цяла България да помогнем на това дете, и не само на него. Моето дете беше болно, диагнозата беше страшна - тумор на ствола на малкия мозък, на труднодостъпно място. Дарители помогнаха да спасим живота на дъщеря ми. Тя изобщо не можеше да върви, сега ходи на училище. Благодарение на помощта на хората”, разказа пред Дарик Бистра.

След успешната операция на малката Стефи, извършена в Турция, фондът отказва да финансира продължителния курс от химиотерапия с мотив, че тя може да се извърши в България. Родителите на момиченцето обаче се страхуват да рискуват.

„На Стефи й е отказано лечение в чужбина с мотив, че тук химиотерапия може да се провежда. Но при лечението в България те са стигнали до момент, в който българските лекари са им казали да си приберат детето вкъщи, за да умре”, посочи още Бистра.

Средствата, необходими на семейството на 2-годишната Стефи, са в размер на 93 000 евро. Всеки, който иска да помогне, може да дари пари чрез SMS или по банковата сметка на семейството, посочена във Facebook страницата „Да помогнем на малката Стефи”.