Фонд „Научни изследвания призова да не се спира финансирането
Фонд „Научни изследвания призова да не се спира финансирането / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фонд „Научни изследвания" призова да не се спира финансирането
65222
Фонд „Научни изследвания" призова да не се спира финансирането
  • Фонд „Научни изследвания" призова да не се спира финансирането

Изпълнителният съвет на фонд „Научни изследвания" призова образователния министър Анелия Клисарова да не спира финансирането по проектите, каквито намерения изрази министърът.

Според Пламен Мишев от Изпълнителния съвет на фонда тежките конфликти между администрацията и съвета не трябва да се отразяват на работата по проектите на учените.

Според Пламен Мишев проблемите във фонд „Научни изследвания" не са междуличностни.

„И ако сега се заговори за тежък конфликт между администрацията и Изпълнителния съвет, то това е вярно и този конфликт е породен от следното - нежеланието на управителя и администрацията да се осъществява контрол върху дейността им; отказа на управителя и администрацията дейността на фонда да е публична и прозрачна, отказа им да дават необходимата информация на Изпълнителния съвет, в това число и за набиране и изразходване на средствата на фонда; от нежеланието на управителя и администрацията да бъдат одобрявани от Изпълнителния съвет основните документи като годишната оперативна програма и бюджета на фонда", допълни Мишев.

Той обясни, че Изпълнителният съвет на фонда вече е обсъдил оставката си, която днес министър Анелия Клисарова поиска:

„С новите изменения на правилника няма нужда ние да подаваме оставки. Вчера много дискутирахме помежду си какво да правим. После обаче надделя становището, че подаването на оставки означава да признаем, че не сме си свършили работата, което не е така. Но пак апелирам да не спира финансирането на текущите проекти".

Според главния секретар на Фонда Александър Йоцев едно от големите нарушения е, че Годишната оперативна програма за 2013 г. на ФНИ, одобрена на 23 май от министъра на образованието, не е внасяна за разглеждане и приемане от ИС, както изисква правилникът.