"За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира, видяхте вчера имаше интересен случай, в който целият екип беше излязъл в отпуск, това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която тази сутрин даде брифинг пред автокъща „Капитолия“ заедно с главния архитект на София Здравко Здравков.

Преди седмица, по заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, Столичната община започна принудителното премахване на незаконно изградените съоръжения на автокъща „Капитолия“. По казуса има съдебно решение за предварително изпълнение на заповедта за премахването им и прокурорско разпореждане, но служителите от автокъщата оказват съпротива и саботират изпълнението му, твърдят от общината.

„Саботаж в нови размери“: Втори опит за премахване на автокъщата от Борисовата градина

Фандъкова добави, че жалбата на собствениците е с искане за спиране на изпълнението за принудително премахване на незаконни постройки.

„И след няколко часа, след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда“, подчерта Фандъкова.

Вчера съдът е решил да спре изпълнението, което беше допуснал само три месеца преди това, интересно решение, не коментираме решението на съда. Още днес ще внесем жалба и ще обжалваме определението на съда. ВАС ще вземе решение бързо, за да можем да продължим, добави Фандъкова. Получихме съдействието от градската прокуратура и на СДВР.

Твърдо съм решена, ще продължим, този терен трябва да го върнем на софиянци, на които той е собственост и на Борисовата градина, каза още Фандъкова.
Аз виждам в едно съдебно решение изключителна загриженост към автомобилите, не към незаконното строителство, посочи от своя страна главният архитект на София Здравко Здравков.

Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите, същият този съдийски състав февруари месец, когато заседаваше и даде своето допускане по отношение на изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици и ледени дъждове, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. Така че ние като екип ще гарантираме изпълнението и ще очакваме след произнасянето на ВАС да си довършим работата. Още нещо се казва, че ние едва ли не сме постъпили като вандали, че чупим и трошим, това не е вярно. Вчера беше паркиран микробус, който и днес е паркиран, който да пречи на влизането на тежки машини, които да си свършат работата, каза Здравков.

"Днес ще спрем демонтажа на тези 6 метални съоръжения. Ще внесем жалбата и ще чакаме произнасянето на ВАС. Искам да уверя всеки в града, че незаконното строителство няма да бъде толерирано. Този интерес е собственост на Столична община, върху него има 6 незаконни чадъра", подчерта още Здравков. 
БГНЕС