/ БГНЕС
Кметът на София не бърза с оставката на директора на ІV-та градска, в чиято защита има подписка
"Очаквам да получа алгоритмите за прием на пациенти, разработени от всички директори на общински болници, до края на деня, защото виждаме, че ситуацията не се променя към добро. Имаме 575 новозаразени в София". Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред медиите.

По искане на общинските лечебни заведения, Столична община предоставя три преносими рентгенови апарата, добави столичният кмет.

652 са хоспитализирани в София при 545 предишния ден, съобщи още Фандъкова.

Ангелов поиска първа оставка на болничен директор заради пациент с COVID-19

Тя констатира, че о
т събота насам имаме скок с над 100 при хоспитализираните в София, а 103 пациенти са на интензивно лечение.

Около 800 са проверките, направени от полицията, ЦГМ, Столичния инспекторат и РЗИ. 

44 са проверките по нощните заведения в събота срещу неделя, само два акта са написани, уточни кметът на столицата, което, по думите й, показва, че разпоредбите се спазват.

Стана ясно междувременно, че вече има подписка в защита на ІV-та градска болница и директора й, д-р Аркади Иванов.

Самата Фандъкова не се ангажира с искане на оставката му на този етап, защото е категорична, че първо трябва да завърши проверката, а и в този напрегнат момент не трябва да се поддааме на емоцията.

Ангелов: Галеници няма да има, който нарушава правилата, не е за тази система

"Нямаме време за емоции, нека да видим проблемите, трябва да се реагира адекватно и да се преодоляват пропуски, но за да останат живи пациентите, трябва да се реагира бързо и адекватно", каза тя, като пожела да не се обвърза с "предварителни предполагания" за отговорността на директора.

"Най-важно е да се видят пропуските, има ли протоколи и алгоритми, трябва да видим причините", коментира Фандъкова по повод случая, при който имаше първоначален отказ, а след това все пак прием на 70-годишен пациент в ІV-та градска болница.

От репортажа на БНТ стана ясно, че шефът на реанимацията в лечебното заведение поиска писмен документ за това, че пациентът е с положитилен тест за коронавирус и за това, че линейката е насочена към тяхното лечебно заведение именно от Координационния център. От своя страна пък началникът на ОАРИЛ в болницата, д-р Панчо Панчев излезе с позиция, че е спазил изискването на здравното министерство.