/ БГНЕС, архив
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че напълно подкрепя позицията на здравния министър Костадин Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за COVID-19, не трябва да получават финансиране от Здравната каса.

"Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници", написа във фейсбук Фандъкова, след като здравният министър настоя да бъде поискана оставката на директора на Четвърта градска болница заради отказ да бъде приет пациент с доказан COVID-19, който е докаран с линейка пред входа на лечебното заведение. 

Ангелов поиска първа оставка на болничен директор заради пациент с COVID-19

"Общинските болници в София се включиха в лечението на COVID-пациенти от самото начало. Втора градска разкри едно от първите отделения в страната, въпреки страхът на част от персонала. Останалите, в това число и Четвърта, се включиха с отделения за COVID-19", припомни Фандъкова.

"Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка", заяви още Фандъкова и добави: Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа.

В заключение тя посочи, че в момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в отделенията с COVID-19. А редът и дисциплината спасяват животи. 
 

Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Събота, 31 октомври 2020 г.