/ БГНЕС
Здравният министър Костадин Ангелов е повече от гневен от случаите на разкарване по болници и откази за прием на положителни на COVID-19 пациенти. Това стана ясно от негов коментар във фейсбук, в който той изразява възмущението си по повод отказ на началник на отделение на Четвърта градска блоница в София да бъде приет 70-годишен пациент с COVID-19. Все пак накрая дежурната лекарка на своя глава приема болния. 

Фандъкова иска обяснение от шефа на IV-та градска, настоя за проверка от Медицински одит

"Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане!", написа Ангелов и сподели, че е изгледал няколко пъти репортаж по националната телевизия за това как минава едно дежурство на Спешна помощ по време на COVID-19.

Режат парите от НЗОК на болници, които връщат болни с Covid-19

Ангелов веднага призова кметът на София „Йорданка Фандъкова“ да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница, която е общинско лечебно заведение. Нещо повече – министърът на здравеопазването е категоричен, че по най-бързия начин ще внесе поправки в закона, които да прекратят договорите със Здравната каса на болници, отказващи прием и лечение на ковид-болни.

Апел за солидарност срещу COVID-19: Лекарите от ДКЦ да влязат в болниците

"След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на лечебното заведение. За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", завърши коментара си той. 
 
 
 

Изгледах няколко пъти материала на БНТ Как минава едно дежурство по време на COVID-19. Министерството е казало още в...

Публикувахте от Kostadin Angelov в Събота, 31 октомври 2020 г.