Фалират Егида?
Фалират Егида? / netinfo

Има умишлени действия за обявяване в несъстоятелност на общинска охранителна фирма Егида. Целта е дейността й в София да бъде поета от частна компания. Това каза общинският съветник от БСП Росен Малинов.

Директорът на Егида Момчил Ямаков каза, че на четвърти юли служителите на фирмата ще протестират заради нередовно изплащане на заплати.

Ситуацията в Егида беше дискутирана на заседание на Комисията по обществен ред и сигурност към Общинския съвет.

Ямаков подчерта, че Столична община не е превела 725 718 лв. за извършени охранителни дейности в училища и детски градини.

Зам.-кметът по финанси Минко Герджиков призна, че общината е длъжник на фирмата.Той каза, че реално дължимата сума, след изискана справка от районите, е 597 661 лв., а разликата до 725 718 лв. е фактурираната сума за охрана през юни, но тя е дължима през юли.

Най-големите длъжници на Егида са районите Панчарево, Витоша, Нови Искър и Кремиковци.

Ямахов подчерта още, че през последните 3 месеца заплатите на служители му се изплащали на 50-60 на сто поради липса на средства, затова охранителите ще протестират на 4 юли. Месечно за работна заплата на Егида са необходими 800 000 лв.

Подозренията, че фирмата се води умишлено към фалит, ще доведе до липса на охрана в училища и детски градини, коментираха съветници.