Европейски посланици дебатираха за равнопоставеността на половете
Европейски посланици дебатираха за равнопоставеността на половете / netinfo

„Партньорството между жените и мъжете е най-сериозната предпоставка за нормално развитие на едно демократично общество”, отбеляза зам.-председателят на НС Надежда Михайлова, която бе домакин на форума „Повече права за жените-повече права за всички”.

Пред представители на неправителствени организации и медии посланиците на Франция Н. Пр. Етиен дьо Понсен, на Швеция Н. Пр. Пол Бейер и зам.-ръководителят на посолството на Норвегия Тур Мартин Мьолер споделиха моделите на семейна политика в собствените си държави. В дискусията участие взеха и дипломати от Унгария, Испания, Португалия, Ливан, Македония, Италия.

Дипломатите разказаха опита на техните държави за успешно съчетаване на кариерата на жените със семейните ангажименти, както и сериозните социални облекчения в тази област. Благодарение на това, например, Франция е на второ място по раждаемост в Европа след Ирландия, а в Швеция са дадени добри възможности на родителите да работят от вкъщи, докато отглеждат децата си.

Зам.-председателят на НС Надежда Михайлова отбеляза, че броят на жените в Българския парламент е намалял от 26% в 38 НС до 22% в 40-тото Народно събрание, а делът на жените – кметове е едва 9%. „Равенството между половете е едно от условията за модернизиране на политическата система”, подчерта Надежда Михайлова. Според нея обаче жените трябва да напредват в кариерата и да участват в обществено-политическия живот главно заради собствените си качества, компетенции и професионална подготовка. „Партньорството между жените и мъжете е най-сериозната предпоставка за нормално развитие на едно демократично общество”, отбеляза зам.-председателят на парламента.