Епидемична ситуация на морбили в Сливен, за пръв път от 7 г.
Епидемична ситуация на морбили в Сливен, за пръв път от 7 г. / www.sxc.hu

За пръв път от седем години в Сливенско има епидемична ситуация на морбили. От 10 до 27 ноември тази година в областта бяха регистрирани 33 случая на дребната шарка, съобщават от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Заболелите са от ромския квартал "Надежда" в Сливен и в селата Сотиря, Селиминово, Трапоклово, Чинтулово, Гавраилово и Самуилово. Регистриран е и един вероятен случай от ромския квартал „Шести" в Нова Загора. В продължение на седем години случаи на заболели от тази шарка не са били регистрирани. Последните два случая са от 2001 година.

Заболелите до момента са на възраст от 4 месеца до 22 години. Всички са от рискови малцинствени групи. Най-голям е делът на заболелите във възрастовата група от 13 месеца до 11 години, следва групата от 12 до 17 г. и бебета до годинка.

В Сливен са организирани противоепидемични и профилактични мерки, в това число имунизационна кампания в засегнатите населени места и квартали. От РИОКОЗ препоръчаха на населението да ограничава пътуванията до засегнатите населени места. Да се избягват контакти с болни лица с кашлица, хрема, болки в гърлото и конюнктивит, последвани от характерния за заболяването обрив. При поява на симптомите незабавно да се търси личния лекар, съветват здравните инспектори.

Други новини от Сливен