Електронното призоваване ще направи съдебната ни система по-бърза
Електронното призоваване ще направи съдебната ни система по-бърза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Електронното призоваване ще направи съдебната ни система по-бърза
45197
Електронното призоваване ще направи съдебната ни система по-бърза
  • Електронното призоваване ще направи съдебната ни система по-бърза

Съдебната система отделя около 10 млн. лева годишно по процедури за призоваване. Това обяви председателят на Софийския районен съд Красимир Влахов по време на кръгла маса за проблемите на електронното призоваване. Според него връчването на призовки чрез интернет ще направи нашето правосъдие много по-бързо и по-евтино.

Кръглата маса беше инициирана от председателя на ВКС Лазар Груев. Пред участниците Красимир Влахов посочи, че у нас работят 624 призовкари. Въпреки това забавянето на призовките е една от основните причини за отлагането на делата.

„Електронното призоваване не трябва да се приема като някаква панацея и като някакво универсално лекарство. То представлява една важна, конкретна, реална стъпка, която е в състояние да направи нашето правосъдие по-бързо, в по-малка степен обременено от корупционни рискове при функционирането на съдебната администрация и на последно място – по-евтино като бюджетни разходи, които се влагат в него”, обясни той.

От своя страна Лазар Груев коментира, че е време вече да не се говорят само „красиви думи”, а да се сформира екип от юристи и компютърни експерти, които възможно най-бързо да предложат план за въвеждането на електронното призоваване. На кръглата маса присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който също приветства идеята.