/ БГНЕС

Датата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 година. Страната ни изрично ще трябва да посика доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността на България за приемане на еврото. Той трябва да бъде готов горе-долу май 2023. Това съобщи Георги Ганев от "Демократична България".

Той участва в срещата на коалиционните партньори в Министерство на финансите тази вечер.

НС отхвърли проекта за нулева ставка на ДДС за храни, лекарства и енергоносители

"Големият въпрос е дали след една година ще отговаряме на критериите за приемане на общата европейска валута. След около година ще подадем искане за оценка изрично за България. Ще се знае някъде през юни 2023 година, след решение на Европейския съвет, дали България ще се присъедини към еврото в началото на 2024 година", допълни Ганев.

Темата на срещата бе пакетът от антикризисни мерки заради високата инфлация, който трябва да бъде оповестен следващата седмица. Очаква се те да са в размер на 1,5 - 2 милиарда лева.

"Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета. Подкрепата за пенсионерите, ще бъде приета – въпросът е точно в какъв вариант. 25-те стотинки за гориво изобщо не ги обсъждахме", уточни Ганев.

Сред предложенията на четирите формации в управлението са намаляване на ДДС за основни храни, директни помощи за част от домакинствата, таван на цените за част от стоките и суровините.

България предлага на ЕК освобождаване от акциз електроенергията и природния газ

Подготвя се и схема, която да намали цените по бензиностанциите за определено количество горива за физическите лица.

Георги Ганев съобщи, че на срещата коалиционните партньори са обсъждали прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница.

БГНЕС