/ БГНЕС
Екатерина Захариева за НАТО: Нищо не може да разруши съюз, който се основава на ценности
101286
Екатерина Захариева за НАТО: Нищо не може да разруши съюз, който се основава на ценности
  • Екатерина Захариева за НАТО: Нищо не може да разруши съюз, който се основава на ценности
Мястото на България в НАТО, предизвикателствата пред Алианса и постиженията на военния съюз са основните теми, които министри, президенти, военни и посланици обсъждат в  рамките на международна конференция в София. Форумът е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Дипломатическия институт и Атлантическия клуб в България.

Йенс Столтенберг: НАТО не иска нова Студена война с Русия

НАТО е най-успешният отбранителен съюз. Седемдесет години той успява да опази демократичните ценности у съюзниците, заяви при откриването на конференцията външният министър Екатерина Захариева. Тя приветства процеса на приемане на Република Северна Македония в алианса и подчерта, че разширяването на алианса не трябва да спира.

Членството на България в НАТО ни гарантира сигурност в един все по - динамичен и несигурен свят. Предизвикателствата по източните и южните граници на алианса и ЕС поставиха България в нова ситуация. Благодарение на НАТО обаче страната ни е надеждно защитена от всякаква външна намеса, посочи зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов:
 
„България ще продължи активно да участва в мероприятията на НАТО за повишаване на сигурността на южния и източния фланг на Алианса. Ще продължим да работим за изпълнение на мерките по изграждането на адаптираното предно присъствие на НАТО в Черно море, особено предвид на нарушение военностратегически баланс на региона. Следващите 10 години ни чака изключително много работа. Най-вече трябва да компенсираме това, което не беше направено изцяло след 2004 година, а именно превъоръжаване на българската армия с модерно въоръжение и техника.“

Ден на атлантическата солидарност в България

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин отбеляза напредъка в отношения между България и САЩ в областта на сигурността в рамките на НАТО.
 
„От 1992 година България е получила 300 милиона долара в областта на сигурността. Много от служителите в Министерството на отбраната и военните са ангажирани с различни военни програми и тази година около 60 служители от България ще са на обучение в САЩ. Всичко това е в рамките на НАТО, но и в рамките на нашите двустранни отношения“, заяви той.
 
Във форума участват също президентът на България в периода 1997-а – 2001-ва година Петър Стоянов, бившият външен министър Соломон Паси, помощник секретарят на НАТО Антонио Мисириоли, посланици, военни и политици.
 
БТА