Единен софтуер ще помага за достъпа до правосъдие от цялата страна
Единен софтуер ще помага за достъпа до правосъдие от цялата страна / Sofia Photo Agency, архив
Единен софтуер ще помага за достъпа до правосъдие от цялата страна
53438
Единен софтуер ще помага за достъпа до правосъдие от цялата страна
  • Единен софтуер ще помага за достъпа до правосъдие от цялата страна

Нужни са единни стандарти, на които да отговарят интернет страниците на българските съдилища. Това каза в интервю за Дарик заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов. Според него въвеждането на еднороден софтуер ще допринесе за гарантирането на еднакъв достъп до правосъдие от всички райони на страната.

В началото на месеца работна група, в която участва и Влахов, констатира, че голяма част от интернет страниците на съдилищата у нас не поднасят достатъчно изчерпателна информация, липсват и удобни търсачки. Заместник-председателят на ВКС обясни, че с промени в Закона за съдебната власт може да се регулира по-голямото използване на информационните технологии от нейните органи

„Графици на съдебните заседания, информация по движението на делата. Едва ли е нужно гражданинът да се разхожда до съда, а не винаги той живее в същото населено място, за да разбере дали делото му е насрочено. Това е информация, която съвсем спокойно може да се подава на сайта на съда", добави Красимир Влахов.

По думите му е задължително да се създаде единен софтуер за всички съдилища: „Хубаво е чрез бъдещите промени в Закона за съдебната власт това да се възложи на ВСС".

Влахов, който е бивш председател на Софийския районен съд, коментира и въвеждането на електронното призоваване. По думите му връчването на призовки по интернет би могло да направи родното правосъдие много по-бързо и евтино: „Електронното призоваване е неизбежност. Влагането на средства за изработването на такъв софтуер и установяването му занапред, той с времето многократно ще се изплати".