/ iStock/Getty Images
Днес с временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи, на места - главно в Северна България и в планинските райони - интензивни и значителни по количество. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.
 
Оранжев код е обявен във Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области ще има интензивни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки. На места в планинските райони количествата валеж ще достигнат 50-65 л/в.м.
 
Жълт код е обявен във Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тези области ще има краткотрайни, но силни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Сумарни количества валеж на места ще достигат до 30-35 л/в.м.

Проливни дъждове заляха страната - къде валя най-много? (ОБЗОР)

оранжев код

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за юни.
 
По Черноморието облачността ще е значителна, около и след обяд - купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури: 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевици. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около 20 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса.

Порой се изсипа в София, мълния удари трафопост и предизвика пожар

дъжд
iStock/Getty Images

И в сряда ще има валежи, на повече места в Южна България, по старопланинското било и в Предбалкана. На север валежите ще спрат. Вятърът ще се задържи от север-североизток, до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са между 27 и 32 градуса.
 
В четвъртък ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност в следобедните часове, без валежи. Температурите ще се повишат и максималните в по-голямата част от страната ще са между 30 и 35 градуса.

дъжд
БГНЕС

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ