Двама пилоти са загинали при катастрофата с военен самолет край „Граф Игнатиево”. Това каза пред журналисти премиерът Димитър Главчев. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Главчев Граф Игнатиево
БТА

Министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че единият пилот е роден през 1973 г., а другият през 1996 г. Той също изказа съболезнования на близките на загиналите офицери.

Катастрофа с военен самолет край „Граф Игнатиево”

"Днес в 12:13 ч при изпълнение на тренировъчен полет, свързан с утрешните демонстрации, след полетите на първите групи, е дошъл редът на екипажа на самолет L-39 от 12 база в Долна Митрополия. В 12:30 ч са катастрофирали и загинали", допълни Запрянов.

На въпрос какъв опит са имали загиналите пилоти, министърът заяви: "Това са инструкторите в 12 база, които обучават. Това са най-добрите пилоти на самолет L-39 в тази база".

По думите му самолетът е реновиран и е излетял технически изправен.

"Това беше рутинен тренировъчен полет, който беше планиран много отдавна и за него пилотите са се готвили месеци. Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. Те са отлични летци с отлична подготовка", обясни командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

"Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан за това, което се е случило. Какво очаквате от мен?", отговори командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров на въпрос дали ще подаде оставка.


Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че утре ще обяви Ден на траур във Въоръжените сили и знамената ще бъдат свалени наполовина.

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски"- гр. Долна Митрополия през 1996 г., специалност "Летци – щурмани". На длъжност „Началник на служба "Планиране и отчитане на летателната дейност" в отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г.

За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" – Долна Митрополия през 2020 г., специалност "Летец пилот". На длъжността "Младши експерт III степен в служба "Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка" на отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г.

Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Министерство на отбраната

Припомняме, че военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA се разби у нас в обедните часове. Инцидентът е станал край Трета авиобаза „Граф Игнатиево” по време на подготовката за утре, за когато бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня